1 2 3 4 5

ВестиАЛЕРГИЈА НА СУНЦЕ

Са првим излагањем сунцу на нашој кожи често се појављују алергијске реакције. Црвенило, свраб, осип, мехурићи или болни чворићи на кожи врло су непријатни, а јављају се неколико минута до неколико дана од првог излагања коже сунцу.

Алергија на сунце је реакција коже на сунчеве зраке одређеног спектра, у одређено годишње доба, али и у одређено време дана. Важно је да знате да се таква реакција, која се назива алергија на сунце, разликује од других стања и промена које сунчање изазива на кожи.

Врсте алергија на сунце:
1. Полиморфне светлостне ерупције (ПЛЕ) - ово је најчешћи вид алергије на сунце и готово две трећине људи са алергијом на сунце има заправо ПЛЕ. Јавља се најчешће у пролеће када се кожа која је месецима била прекривена изложи сунцу. Погађа углавном младе жене и људе слетле пути.
Симптоми се разликују у зависности од врсте ПЛЕ, али укључују црвенило, плихове, осип углавном на грудима, леђима и унутрашњој страни руку. Иако није сигурно шта је узрок, постепено и умерено излагање сунцу свакако ће бити од помоћи.
Терапија је код агресивнијих симптома углавном кортикостероидним кремама или антихистаминицима.

2. Prurigo nodularis - Углавном на дисталним деловима екстремитета настају тврди, црвенољубичасти или црвеносмеђи нодулуси величине 1-2 цм у промеру. Површина промена може бити верукоидна, појачано орожала. Околна кожа је обично хиперпигментована. Промене прати јак осећај свраба, а услед чешања и гребања настају екскоријације и крусте. Општих симптома нема.

3. Urticario solaris - Етиопатогенеза је нејасна. Спектар зрачења које може да узрокује ову фотодерматозу је веома широк (од рентгенских до инфрацрвених зрака). Претпоставља се да се под утицајем споменутог зрачења у кожи ослобађају антигени који узрокују алергијску реакцију раног типа.

4. Фотоалергијска ерупција (фотореакција) - Ово су одложене упалне реакције које настају комбинацијом сунчевих зрака и одређених хемикалија које се наносе на кожу (креме, шминка, парфеми, боје...). Ове реакције се манифестују као нодуле које сврбе на местима која су изложена светлости.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 29.6.2022.