1 2 3 4 5

ВестиЖивот са дијабетесом

Дијабетес или шећерна болест је најчеће обољење метаболизма које погоршава квалитет и дужину живота пацијента. Главни узрочник је релативни или апсолутни недостатак инсулина. Изазива поремећај метаболизма угљених хидрата, али утиче и на метаболизам масти протеина.
У Србији се особе са овом болешћу суочавају с многобројним проблемима – један од њих је о то што више од 40 одсто не зна да је има док трећина пацијената код којих је тек откривено обољење има компликације.
Ова тешка болест повећава ризике од губитка вида, можданог удара, срчаног удара и ампутације. Здравствене сметње у вези са дијабетесом узрокују инвалидитет и смањују дужину очекиваног животног века. Нездрав начин живота и недостатак вежбања повећавају ризик од развоја дијабетеса, док примарна превенција укључује подстицање здравог стила живота, уз квалитетну избалансирану исхрану и умерену физичку активност.

Од кључног је значаја препознавање промена у физичком функционисању које су везане за старост пацијента. Ове промене могу прикрити знаке хипергликемије и изменити комплетну клиничку слику. Смањена оштрина укуса и олифакторне функције може довести до лошег уноса хране. Ово пак може врло брзо да резултира до последица које укључују неухрањеност или дефицит у специфичним храњивим састојцима. Поред тога, многи појединци прекомерно користе со и друге зачине, утичући на друге здравствена стања која могу бити присутна.

Дехидрација је озбиљна компликација дијабетеса, често резултат више фактора. Смањена перцепција жеђи и немогућност бубрега да концентришу урин у одговору на дефицит течности може довести до дехидрације и напредовања до хипергликемијског хиперосмоларног стања. Ово озбиљно стање често изазива инфекција или други стресор и има 15% смртности код старијих особа.
Остали фактори укључују истањивање кожних слојева са губитком влаге кроз кожу и избегавањем уноса течности због страха од инконтиненције или ноћне полиурије . Дехидрација такође повећава ниво глукозе у крви и нивое лекова у крви.

Преваленца неуропатије зависи од трајања и тежине болести. Студије неуропатије засноване на популацији су откриле да 60-70% пацијената са дијабетесом типа 1 или типа 2 буде погођено овим стањем. Дистална полинеуропатија је најчешц́и тип, а прате је синдром карпалног тунела, као и друге мононеуропатије и аутономна неуропатија.
Периферна неуропатија може изазвати бол или укоченост у доњим екстремитетима, као и потешкоц́е у одређивању позиционирања стопала у односу на под. Евалуација стручњака и специјалиста може пацијентима да пружи препоруке за негу стопала и ортотичку обућ́у .Ово укључује визуелни преглед ногу, са бојом, температуром, импулсима, растом длака и условима ноктију.
Аутономне неуропатије могу бити тешке за детекцију, али имају различите манифестације. Препоручљиво је праћење крвног притиска док пацијенти седе, након чега следи стално праћење за пацијенте који су приметили да имају проблеме са вртоглавицом или нелагодом када стоје. Детекција и превентивне мере, попут ношења компресионих чарапа могу спречити озбиљне компликације.
Гастропареза и наизменични облици констипације праћени експлозивном дијарејом су два уобичајена облика гастроинтестиналне аутономне неуропатије.

Дисфункција бешике и инфекције уринарног тракта су повезане са дијабетичком неуропатијом, слабом гликемијском контролом и старењем. Инфекције уринарног тракта су фактор ризика и последица хипергликемије.

Дијабетес је водећи узрок бубрежне болести последњих стадијума. Ово је последица неколико фактора, укључујући повећање преваленције дијабетеса, побољшања дуговечности и повећање броја пацијената код којих је бубрежна болест примећена а прихваћени су у програме третмана на дијализи, док неки нису раније били квалификовани. Више од половине нових пацијената у центрима за дијализу има дијабетес типа 2.

Како је гојазност један од узрока болести, потребна је и редовна физичка активност и промена начина исхране.
Уместо 2 или 3 обилна оброка, пацијентима се препоручују 5 мања, при чему између свака два мора да прође 3 до 4 сата. На тај начин се постиже оптимални ниво глукозе у крви. На јеловнику треба да се нађу пре свега, свеже воће и поврће. Затим посно месо, интегрални хлеб, док су кромпир и пиринач дозвољени у ограниченим количинама.
Поред кућног мерења шећера у крви неколико пута дневно, особе које пате од дијабетеса морају редовно обављати скрининг здравља.
Он обухвата не само лабораторијске анализе крви и урина, већ и систематски кардиолошки преглед како би се пратило стање срца и крвних судова. Годишње посете офтамологу и нефрологу су обавезне, као и прегледи код других лекара специјалиста.

Живот са дијебетесом не мора увек бити тако тежак, важно је да знате да увек имате подршку. Уз вас су и Дијабетолошки Савез Србије, где можете добити све потребне информације и савете како живети са овим стањем.
Такође наши грађани имају подршку на нивоу града. У Јужнобанатској области се сваке године региструје око 970 новооболелих од дијабетеса, а више од трећине регистрованих је из Панчева. У овом граду већ више од три деценије ради и Друштво за борбу против шећерне болести које има око 500 чланова. Друштво уторком и четвртком врши мерења нивоа шећера у крви и притиска, али и организује посете ендокринологу и одржавају многобројна предавања. У Дому здравља Панчево од 2015. ради и Саветовалиште за дијабетес.

Друштво за борбу против шећерне болести Панчево

Дијабетолошки Савез Србије

Текст на основу извора уредио медицински техничар Милан Кивић, Општа болница Панчево

Извори:
https://drnestorov.rs/ziveti-sa-dijabetesom/
https://www.blic.rs/slobodno-vreme/vesti/i-sa-dijabetesom-se-moze-sasvim-normalno-ziveti/v01plr3
https://www.mobilnasestra.rs/zivot-sa-dijabetesom-kucna-nega-koju-morate-znati