1 2 3 4 5

ВестиЗапаљенске болести у очној дупљи изазване бактеријским инфекцијама

Запаљенска обољења орбите (очне дупље) се, према узроку настанка, могу поделити на: запаљенске болести изазване инфективним агенсима и запаљенсе болести изазване непознатим агенсом. Према степену изражености клиничке слике бактеријска запаљења у очној дупљи се могу поделити у три стадијума: целулитис, флегмона и апсцес орбите.

Пресептални целулитис је инфекција поткожног ткива испред орбиталног септума, тј. мембранског омотача који служи као предња граница очне дупље. Ретко може да се инфекција прошири ка очној дупњи и пређе у целулитис. Најчешће настаје услед повреде коже или уједа инсеката. Узрочници су најчешће бактерије из родова стрептокока и стафилокока. Јавља се оток капка са црвенилом. Лечење се спроводи применом антибиотика орално или у виду интрамускуларних ињекција.

Целулитис орбите представља акутно негнојно запаљење меких ткива очне дупље. Најчешћи изазивачи су бактерије, ређе гњивице. Код бактеријског целулитиса најчешћи узрочници су грам позитивне бактерије, стафилококе, док је код деце грам негативни хемофилус инфлуенце. Инфекција доспева, у највећем броју случајева, у очну дупљу из синуса и носне шупљине. Некада се инфекција може развити и доласком из спољашње средине после повреда, када се развија обично у року од 72 сата. Јако ретко инфекција може да се прошири и путем крви, из удаљених жаришта у организму. Може се јавити у свакој животној доби, али је чешћа код деце. Симптоми почињу нагло да се развијају. Јавља се бол, капци постају отечени, црвени и нешто теже покретни, али се још увек могу отворити. Вежњача је отечена и упаљена. Очна јабучица постаје избочена и нешто слабије покретна уз појаву бола приликом померања ока. У овом стадијуму болести вид је код већине пацијената очуван. Дијагноза се поставља на основу детаљно узетих података од пацијента о развоју симптома (анамнеза), клиничке слике и лабораторијских анализа. Уз офталмолошке симптоме, развија се и малаксалост и повишена телесна температура. Лечење треба започети што пре применом антибиотика. Уз адекватну терапију у већина случајева долази до потпуног излечења.

Флегмона орбите представља гнојно запаљење садржаја очне дупље. Она се надовезује на целулитис који није, или је неадекватно лечен. У клиничкој слици се јављају сви симптоми као и код целулитиса, с тим да су израженији. Капци су јако отечени и црвени, не могу се отворити, вежњача је више отечена, а очна јабучица избоченија и потпуно непокретна. Присутни су и јак бол у оку, малаксалост, повишена телесна температура. Постављање дијагнозе је исто као и код целулитиса. Требало би одрадити и ЦТ (компјутеризована томографија) орбита, синуса и мозга. Код флегмоне се могу јавити компликације које могу довести до директне животне угрожености пацијента, уколико се инфекција прошири на мождане овојнице. Може се јавити у тежим случајевима и слепило, успед захватања видног живца инфекцијом. Терапија захтева хитно лечење у виду давање високих доза антибиотика интравенски.

Апсцес орбите представља локализовано накупљање гнојног садржаја у појединим деловима орбите. Апсцес настаје обично после флегмоне. Симптоми су нешто блажи него код флегмоне. Зависно од места где је апсцес присутан симптоми могу бити више или мање изражени. Може доћи до слабљења вида. Дијагноза се доста теже поставља, поготово ако немамо податак да је раније постојала флегмона. Ултразвучно се открива локално накупљање гноја, а ЦТ и магнетна резонанца орбите показују јасно ограничену лезију. Лечење се спроводи применом антибиотика и хируршким уклањањем гноја. По некада се гној и сам може спонтано испразнити, када се симптоми смирују.

Панофталмитис представља истовремено гнојно запаљење унутрашњости очне јабучице, њених омотача и садржаја очне дупље. Због упале саме унутрашњости очне јабучице видна оштрина је смањена или је потпуно оштећена. Капци су отечени, црвени, присутан је гнојни садржај у предњој очној комори, телена температура је повишена, присутна је малаксалост, нагон за повраћањем. Могуће је ширење гнојног садржаја према мозгу. Лечење се спроводи давањем високих доза антибиотика системски. Понекад је потребно извршити хируршко уклањање гноја из унутрашњости очне јабучице, заједно са уништеним садржајем унутрашњости ока.

Tекст на основу извора уредио уредио, др Милош Плавшић, лекар Очног одељења, Опште болнице Панчево

Извори:
Слободан Голубовић и сарадници, Офталмологија, Медицински факултет у Београду, 2010
Кански, Клиничка офталмологија, Дата статус, 2004
https://emedicine.medscape.com/article/1217858-overview
https://www.msdmanuals.com/professional/eye-disorders/orbital-diseases/inflammatory-orbital-disease