1 2 3 4 5

ВестиЕпиглотитис

Епиглотитис је акутна инфекција која захвата супраглотични део ларинкса и може да доведе до асфиксије и потенцијалне смрти детета.

Код деце главни узрочник је инфекција Haemophilusom influenze типа Б. Рано постављена дијагноза и хитно пружена помоћ и терапија су пресудне за успешно лечење.

Почетак болести је увек изненадан, са грозницом и високом температуром, болом у хипофаринксу, дисфагијом и тешким прогресивним респираторним дистресом, који еволуира током четири сата.

Ако је стање релативно стабилно, може се урадити латерални рендгенски снимак врата и он ће показати едем у регији епиглотиса. Преглед никада не треба изводити депресијом језика да би се остварио увид у хипофаринкс, јер то узрокује ларингеалне спазме са респираторним арестом индукованим тактилном стимулацијом епиглотиса, који је код деце иначе постављен више и напред него код одраслих и у датом моменту то може бити фатално за дете. Дете не треба одвајати од мајке да би се избегао даљи стрес, који такоде значајно погоршава ситуацију.

Лечење подразумева назотрахеалну интубацију у општој анестезији, антибиотску терапију у трајању од седам дана и овлаживаче ваздуха. Трахеостомија се у данашње време ретко изводи.

Извор: Simptomi.rs