1 2 3 4 5

Вести14. новембар – Светски дан борбе против шећерне болести

Светски Дан борбе против дијабетеса (WDD) се обележава сваке године 14. новембра, на рођендан сер Фредерика Бентинга, који је 1922. заједно са Чарлсом Бестом открио инсулин. Представља највећу светску кампању усмерену на подизање свести о дијабетесу.

Дијабетес је једно од најчешћих хроничних незаразних обољења и представља велики јавноздравствени проблем. Светска здравствена организација (World Health Organization – WHO https://www.who.int/news-room/events/detail/2020/11/14/default-calendar/world-diabetes-day-2020-introducing-the-global-diabetes-compact) и Међународна федерација за дијабетес (International Diabetes Federation – IDF https://www.idf.org/news), које су промовисале овај дан, процениле су да ће се број оболелих људи од дијабетеса у свету до 2045. године повећати на 629 милиона. Иако се највише стопе инциденције региструју у развијеним земљама, највећи пораст броја оболелих очекује се у земљама у развоју, међу којима је и наша земља. У Србији, као и у развијеним земљама у свету, дијабетес је пети водећи узрок смртности и пети узрок оптерећења болешћу. У нашој земљи годишње умре око 3500 особа од ове болести. Процењује се да је готово половина оболелих у нашој земљи старија од 65 година, али и да око 38 % особа са типом дијабетес 2 нема постављену дијагнозу и не зна за своју болест.

Како се може открити дијабетес? Ваш изабрани лекар једноставном претрагом гликемије наште може поставити или искључити дијагнозу шећерне болести. Уколико су вредности гликемије наште граничне, баш лекар ће препоручити ОГТТ тест, који се изводи тако што пацијент попије раствор воде и одређене количине шећера ( 75 гр глукозе у 200 мл воде). Током извођења теста се три пута узимају узорци крви у којим се одређује ниво глукозе. Уколико је вредност гликемије у стодбадесетом минуту мања од 7,6 ммол/л може се дијагноза шећерне болести искључити. Вредност изнад 11,1 ммол/л у било ком узорку крви је напротив показатељ да имате дијабетес. Брдности између 7,6 - 11,1 ммол/л указују на смањену толеранцију глукозе. Ако се код бас устаноби смањена толеранција на глукозу, то захтева промену стила жибота у смислу промене начина исхране (например смањити намирнице богате угљеним хидратима), свакоднебна физичка актибност, као и медикаментима терапија према одлуци вашега лекара.

Који су данас сиљеви лечења дијабетеса? У данашњем погледу медицине не лечимо само вредности гликемије, него приступамо лечењу шећерне болести комплексно. То укључује и смањивање кардиобаскуларног ризика код пацијената са дијабетесом, што се постиже начином лечења пацијента према најновијим препорукама светских здравстних организација.

Који су то најнобији лекови? Укратко, то су лекови који не функционишу тако што смањују само вредности глукозе у крви, штите такође срце и бубрег, смањују крвни притисак и помажу код смањена килограма. Обе лекове можемо поделити у две групе. Прва група су такозвани ГЛП-1 рецепторски анализи а друга СГЛТ2 ихибитори. Обе врсте лекова се могу комбиновати са инсулином и другим оралним антидијабетицима под одређеним условима. Код нас су регистровани например Victoza, Forxiga i Jardiance.

Текст на основу извора уредила др Азарија Дарина

Извори: zzjz.pa.org