1 2 3 4 5

ВестиПЛОДОВА ВОДА И ВОДЕЊАК

Плодова вода је мање или више бистра, провидна или лако замућена течност, која се налази између плодових овојака и плода.

Она штити плод од удара и срастања са амнионом, омогућава му покретљивост, врши топлотну изолацију, има транспортну и метаболичку улогу и служи као резервоар за феталне ексректорне продукте. Сматра се да плодова вода настаје у амниону делимично трансудацијом из пупчане врпце, а да од 14 недеље на њен састав и количину утиче фетус уринирањем.

До комплетне измене плдове воде долази на свака два сата. Састав и количина плодове воде углавном зависе од старости трудноће. Плодова вода садржи протеинe, хормоне, простагландине, катехоламине, ензиме, глукозумкреатинин, билирубин... При крају трудноћe количина плодове воде креће се између 1000-1200гр.Код пренесене трудноће количина плодове воде се смањује и тада је богата билирубуном и уробилиногеном.

Амниоцентеза представља узимање узорка плодове воде абдоминалним путем. Овде се користи дугачка танка игла, ради се под контролом УЗ. Ради се ради утврђивања да ли постоје генетске аномалије и испитивања стања плода у ризичним трудноћама. Не сме се радити када постоје утерусне контракције или постојања опасности повређивања постељице. Амниоцентеза се ради између 16-18 недеље трудноће.

Део плодове воде и плодових овојака који се налази изнад унутрашњег ушћа материце односно изнад предњачећег дела плода клинасто се увлачи и потпомаже дилатацију цервикалног канала, овај део плдове воде и плодових овојака назива се водењак. Целовитост водењака, односно плодових овојака чува интегритет плодове воде, омогућава нормалне интраутерине покрете плода и штити га од инфекције. Спонтано прснуће или намерно прокидање водењака узрокује отицање плодове воде и тиме ретракцију зида материце око плода и појаву контракција материца.

Текст уредио др Емир Шефити, ГАО

Извор: Гинекологија и акушерство др Младеновић