1 2 3 4 5

ВестиСЕНИЛНА ДЕГЕНЕРАЦИЈА МАКУЛЕ (СДМ) – ВЛАЖНА (НЕОВАСКУЛАРНА) СДМ

Влажна сенилна дегенерација макуле (СДМ) према проценама захвата око 20 милиона људи широм света и водећи је узрок губитка вида међу особама у доби од 65 и више година.

Влажна СДМ је узрокована појавом вишка васкуларног ендотелног фактора раста (ВЕГФ, енг. ‘vascular endothelial growth factor’), који доводи до прекомерног раста незрелих крвних судова у оку. Влажна СДМ се развија се када нови крвни судови израсту из слоја који се зове хороидеа који је испод макуларног дела мрежњаче. Тај процес се зове хороидална неоваскуларизација (ЦНВ). Ови нови, незрели крвни судови су веома порозни и пропуштају течност и крв, што доводи до уништавања фоторерецептора у макули (жутој мрљи).

Тада долази и до појаве првих симптома:
- Замућен централни вид, искривљен вид;
- Празно или тамно подручје у центру видног поља;
- Промена облика и величине предмета;
- Равне линије постају таласасте или криве;
- Потешкоће с видом у свакодневним активностима (читање, гледање ТВ-а или управљање возилом).
Једно или оба ока могу бити захваћена влажном СДМ. Кад је захваћено само једно око, губитак вида теже је открити јер здраво око више ради да би компензовало болесно око. Међутим, шансе за развој болести на другом оку се увелико повец́авају. Стога су потребни учестали самопрегледи (сваког ока појединачно) и редовне посете офталмолозима да би се пратила оштрина вида у оба ока.

Важно је знати да сличне симптоме може узроковати и замућење сочива, тзв. катаракта или мрена. Међутим, код катаракте нема искривљења слике него је вид само једнолико замућен. Катаракта, за разлику од влажне СДМ, није стање које захтева промптно лечење.
Код влажног облика макуларне дегенерације, губитак вида је обично брз и тежак, што на крају резултира слепилом.


Извор: стетоскоп.инфо
Референце: 1. Yонекања Y. Ј Цлин Мед 2015. 2. Њyкофф ЦЦ. ЈМЦП 2018.