1 2 3 4 5

ВестиШта је Виплова болест?

Виплова болест представља ретко системско, које нарочито утиче на гастроинтестинални тракт, превасходно на танко црево, за коју већина аутора сматра да настаје као последица инфекције бактеријом "Tropheyma whipplei", а за последицу има поремећај варења и апсорпцију хранљивих материја, нарочито масти и угљених хидрата.

У Випловој болести постоји таложење гликопротеина и липидних супстанци у слузокожи црева, лимфним судовима цревног зида и лимфним жлездама. Поред органа дигестивног тракта, могу бити захваћени мозак, срчани мишић, зглобови, плућа, очи и кожа.

Статистички подаци показују да је Виплова болест чешћа код мушкараца него код жена, и то чешће код људи који обрађују земљу и чувају стоку. Такође, болест је веома ретка и погођена је једна особа на милион људи.

Који су симптоми и знаци Виплове болести?

Код Виплове болести најчешће постоје
- проливасте, обилне, масне и смрдљиве столице
- грчеви у трбуху
- надимање
- мучнина, гађење и губитак апетита
- губитак телесне тежине
- болови у зглобовима
- грозница и повишена телесна температура нису толико чести
- смањење нивоа протеина у крви резултује појавом отока на шакама, стопалима, а може се појавити и асцитес (слободна течност унутар трбушне дупље)
- може се појавити тамна пребојеност коже, или чворићи на кожи
- сметње вида настају због увеитиса (запаљење вежњаче)
- деменција, губитак памћења и конфузија су чести када је захваћено мождано ткиво
- главобоља и епилептични напади су могући

Како се поставља дијагноза Виплове болести?
Некада, клиничка слика може бити веома упечатљива, па се дијагноза поставља релативно лако. Као допунски методи, користи се ендоскопски преглед црева (посматрање унутрашњости црева танком сондом са камером, или пилулом са камером).
Рендгенски преглед танког црева уз гутање баријумског контраста открива задебљале цревне наборе, појачану флокулацију баријума и дилатацију лумена танког црева. Дефинитивна дијагноза се поставља узимањем узорка слузокоже и хистолошком и имунохистохемијском анализом исечка.

Како се лечи Виплова болест?
Пошто је у питању инфекција, користе се антибиотици. Може се започети ординирањем пеницилина, тетрациклина, бактрима.. Терапија мора да траје изузетно дуго, јер сваки третман краћи од годину дана даје релапс (око 40%), што је посебан изазов због могућности настанка гљивичних инфекција због дуготрајне употреба антибиотика.

Новија истраживања показују да би Виплову болест требало лечити доксициклином и хидрохлорокином 18 месеци без прекида. У почетку појаве симптома, има смисла давати и мале дозе кортикостероида.

Обавезан је хигијенско–дијететски режим исхране и надокнада витамина, протеина, масти и неких минерала и елемената.

Извор: simptomi.rs