1 2 3 4 5

Вести14. октобар – Светски дан вида

Светски дан вида се обележава сваке године како би се усмерила глобална пажња на проблеме у вези са оштећењем вида и слепилом. Он се одржава сваког другог четвртка у октобру. Овогодишњи слоган одржавања је „Нада на видику“.

Према проценама Светске агенције за превенцију слепила око 2,2 милијарде људи у свету има оштећења вида која се могу спречити или се могу успешно лечити. Од тога преко милијарду људи има обољења вида која се могу спречити превентивним методама. Око 2,6 милијарди људи широм света има кратковидост, а од тога 312 милиона деце, узраста млађег од 19 година, која су најчешће последица начина живота. Смањен вид или слепило може имати велике и дуготрајне последице на све аспекте живота, укључујући свакодневне личне активности, комуникацију са другим људима, школске и радне могућности, као и приступе јавним установама. Такође, милиони људи живе са обољењима ока која повећавају ризик од губитка вида. 196 милиона људи живи са старачким обољењем жуте мрља, 146 милиона људи са дијабетичком ретинопатијом, 76 милиона са глаукомом (обољењем видног живца), чији напредак болести се може успешно успорити коришћењем адекватне антиглаукомне терапије. Велики број људи живи са високом миопијом (високом кратковидошћу - обично се сматра диоптрија већа од -6), као и трахоматозном трихијазом. Ово обољење је узроковано бактеријском инфекцијом и представља велики проблем у земљама Африке, Азије и Латинске Америке, где изазива оштећење вида код 2,2 милиона људи, а код чак 1,2 милиона доводи и до потпуног слепила, које се може успешно лечити применом антибиотика. Велики проблем са смањењем вида има и катаракта, која се успешно може лечити оперативно.

Већина оштећењем вида се дешава код људи старијих од 50 година, али се губитак вида може јавити код особа свих узраста. Постоји велика неједнакост у распострањеношћу оштећења вида. Процењује се да је учесталост оштећења вида у слабо и средње развијем земљама 4 пута већа од развијених земаља. Ова оштећења су израженија у руралним подручјима, чешћа су код старијих особа, жена, особа са инвалидитетом, као и код староседелачког становништва. Код деце би требало одрадити превентивни преглед између 2. и 3. године, како би се установило да ли постоји оштећење вида и да ли би се ношењем наочара оно спречило.

Потребно је штитити очи од УВ (ултраљубичастог) зрачења, као и на сунцу од УВА и УВБ зрачења. Требало би редовно контролисати вид поготово код особа које у својој породици имају неког оболелог првенствено од глаукома (обољења видног живца), као и других наследних болести очију.

Tекст уредио: др Милош Плавшић, очно одељењe, Општа болница Панчево

Извори:

who.int/ World Sight Day 2020

iapb.org/World Sight Day 2020