1 2 3 4 5

ВестиВАКЦИНА ПРОТИВ ГРИПА

Активни имунитет може се стећи након прележане болести или вакцинацијом. Вакцине стимулишу стварање антитела или делују на остале компоненте имуног система. Могу се састојати било од:

1. Живе атенуиране форме вируса (вакцине против заушака или рубеле) или бактерије (BCG вакцине)
2. Инактивисаног вируса (вакцине против грипа) или бактерија
3. Екстракта микроорганизама који могу бити изведени из организма (вакцина против пнеумокока) или произведена технологијом рекомбинантне ДНК (хепатитис Б вакцина)

Живе атенуиране вакцине обично стварају трајни имунитет, док инактивисане вакцине не стварају. Створени имунитет код инактивисаних вакцина може трајати од неколико месеци до неколико година. Неке инактивисане вакцине се адсорбују на адјуванс, као што је алуминијум хидроксид, да би се појачао одговор и стварање антитела.

Грип је акутна, инфективна, респираторна болест која се на здраву особу преноси капљичним путем приликом говора, кашљања и кијања заражене особе или директним контактом путем пољупца или руковањем. Симптоми грипа су повишена телесна температура, малаксалост, главобоља, болови у зглобовима и мишићима, бол у грлу и општа слабост. Симптоми се јављају изненада и трају од неколико дана до неколико недеља уколико се развије тежа форма болести. Најефикаснија мера превенције грипа је вакцинација особе вакцином против грипа.
Имунизација је препоручљива за високоризичне особе и снажно се препоручује особама које имају:

1. Хроничне респираторне болести (укључујући астму третирану континуираном или повременом применом инхалационим или системским кортикостероидима или астма са претходним погоршањима која су захтевала болничко лечење)
2. Хроничне болести срца
3. Хроничне болести јетре
4. Хроничну бубрежну инсуфицијенцију
5. Хроничне неуролошке болести
6. Шећерну болест
7. Супримирану функцију имуног система
8. ХИВ инфициране особе
9. Прекомерну гојазност

Време неопходно за стицање имунитета је од две до три недеље након давања вакцине, а трајање дејства вакцине је од шест до дванаест месеци, отуда потреба вакцинације једном годишње и то је препорука да то буде почетком јесени.
Сезонска вакцина против грипа такође је препоручљива трудницама, свим особама старијим од 65 година, штићеницима старачких домова или особама које брину о лицима у старачким домовима. Имунизацију против грипа треба размотрити код особа које у домаћинствима имају особу са ослабљеним имунитетом.
Контраиндикације за примену вакцине против грипа је преосетљивост на компоненте вакцине, фебрилно стање и акутна болест. Акутна болест као и фебрилно стање захтевају само привремено одлагање примене вакцине. Оно што може бити такође контриникација за примену је преосетљивост на јаја, перје и живинско месо. Нежељени ефекти вакцине су ретки и највећи број њих се обично јавља током прва три дана након вакцинације, спонтано пролазе и њихов интензитет је веома благ. Најчешће нежељене реакције након вакцинације су бол на месту примене, главобоља, грозница, мијалгија и општа слабост.
Што се тиче трудноће и дојења, инактивисана вакцина против грипа може се користити у свим стадијумима трудноће и током дојења.
Истовремена примена других вакцина је могућа, али место апликације би требало бити одвојено и не сме се мешати у шприцу с другим лековима.
Док је већина вируса антигенски стабилна, вирус грипа А И Б (нарочито А) константно мењају своју антигенску структуру на шта указују промене у хемаглутининима (Х) и неураминидазама (Н) на површини вируса. Вакцине против грипа могу бити тровалентне и четворовалентне у зависности од свог састава површинских антигена инактивисаних, фрагментисаних вируса инфлуенце. Тровалентне садрже два соја А и један сој Б типа док четворовалентне садрже по два соја А и два соја Б типа вируса грипа.

У Србији тренутно су регистроване четири вакцине против грипа и то:
INFLUVAC, Abbott Biological- сусп.за ињ.(15µg+15µg+15µg)/0,5ml;
INFLUVAC TETRA, Abbott Biological- сусп.за ињ.(15µg+15µg+15µg+15µg)/0,5ml;
TORVAXFLU, Torlak- сусп.за ињ.(15µg+15µg+15µg)/0,5ml
VAXIGRIP TETRA, Sanofi Pasteur- сусп.за ињ.(15µg+15µg+15µg+15µg)/0,5ml


Текст на основу извора уредила Ивана Ђорђевић, специјалиста клиничке фармације Општа болница Панчево

Извори:
BB
Soft
Informator