1 2 3 4 5

ВестиУЛТРАЗВУЧНИ ПРЕГЛЕД АБДОМЕНА

Ултразвучни преглед стомака (абдомена) је безболна и нешкодљива метода помоћу које лекар прегледа органе смештене у унутрашњости трбушне шупљине. Ултразвуком абдомена прегледају се јетра, жучна кеса, жучни путеви, гуштерача (панкреас), слезина, оба бубрега, надубрежне жлезде, мокраћна бешика, простата (код мушкараца), као и велики крвни судови и лимфни чворови у трбушној шупљини.

Напомена: Овим прегледом не могу се видети „шупљи органи“: структура желуца, дуоденума, танког и дебелог црева.

Ултразвучни преглед подразумева примену мале сонде која емитује високо фреквентне ултразвучне таласе, и гела намазаног директно на кожу. Сонда сакупља део таласа који се одбијају од структура. Појединачни одбијени ултразвучни таласи се слажу компјутерски у ултразвучну слику. Пошто ултразвучне слике настају у истом тренутку, могу се видети структура и кретање унутрашњих органа, као и кретање крви кроз крвне судове.Ултразвук стомака је безбедна, безболна и неинвазивна метода која не користи јонизујуће зрачење.

Индикације за ултразвук абдомена

Ултразвучним прегледом абдомена могу се открити и пратити различита обољења попут:

Урођених аномалија, запаљенских промена, циста.Бенигни и малигни тумори.Цироза јетре, присуство камена у жучној кеси или бубрегу.Присуство слободне течности (асцит/асцитес) у трбушној дупљи.Проширење (анеуризма) и наслаге (плакови) на великим крвним судовима,итд. Ултразвучни преглед абдомена потребан Вам је ако имате тегобе у пределу стомака (болове у трбуху, надимање, мучнину, гађење, нагон за повраћање, затвор, учестале и неформиране столице, појаву крви или слузи у столици, учестало мокрење, болове и пецкање при мокрењу, промену боје и мириса урина, појаву крви у урину,…),немате стомачне тегобе, али су лабораторијски извештаји показали да постоје неке патолошке вредности у узорку крви или урина,је лекар специјалиста у току рутинског превентивног прегледа установио да постоји потреба. Такође, ултразвучна дијагностика се ради и када симптоми нису директно везани за тегобе у трбуху, а могу да указују на обољења других система и органа или су последица обољења других система и органа (плућа, штитаста жлезда, дојка итд). Још неки од разлога су гојазност, пушење и наследне болести.

Ултразвучна дијагностика се ради тако што пацијент лежи на леђима на столу који може да се помера. Лекар може тражити од пацијента да се окрене на бок како би се побољшао квалитет слике. Након позиционирања, лекар наноси топли гел базиран на води на површину тела која се испитује. Гел помаже сонди да оствари сигуран контакт са кожом. Гел елиминише ваздушне џепове који могу блокирати звучне таласе између сонде и коже. Сонда се поставља на тело и покреће по кожи док се не направе жељене слике.

Припрема за ултразвук абдомена-

Припрема за ултразвук горњег абдомена:

Да би лекар успешно спровео ултразвучни преглед горњег абдомена неопходна је припрема која подразумева да: два до три дана пре прегледа не узимате храну која надима (пасуљ, купус, грашак, боранију,…),вече пре прегледа конзумирате лагану храну (супу, без резанаца, пире кромпир, барену шаргарепу, кувано воће,…)8-10х пре прегледа немојте: јести, пити кафу, газирана пића, млеко и млечне производе (ако сте жедни можете попити обичну воду или чај без шећера).

Припрема за ултразвук доњег абдомена:

Два до три дана пре прегледа не узимате храну која надима (пасуљ, купус, грашак, боранију,…),вече пре прегледа конзумирате лагану храну (супу, без резанаца, пире кромпир, барену шаргарепу, кувано воће,…),на дан прегледа (6-8 сати пре прегледа) конзумирајте само супу без резанаца, чај и вода,пре прегледа (1-1,5 сати пре прегледа) попијте 1-1,5 литара воде или чаја у краћим појединачним интервалима током од 15 до 30 минута како би дошли са „пуном бешиком „ (немојте мокрити пре прегледа).

Напомена: Мокраћна бешика се на ултразвуку види само ако је „пуна“, зато је важно да се пре прегледа добро припремите и мокрите тек након истог.

Ултразвук је неинвазивна метода (нема игли и нема ињекција),безболан је, али понекад може бити благо непријатан.Широко је распрострањен, лак за коришћење и јефтинији од осталих дијагностичких метода.Безбедан је за примену код одраслих и деце јер не користи јонизујуће зрачење.Даје јасну слику меких ткива која се не показује толико добро на рендгену.Даје слике у стварном времену тако да представља одлично оруђе за навођење минимално инвазивних процедура као што је биопсија иглом.Не постоје апсолутне контраиндикације за примену ултразвука.Нема штетних ефеката на организам човека.

Вода и ваздух ремете ултразвучне таласе, тако да ултразвук није идеална метода за дијагностику црева или органа заклоњених цревима.Код гојазних пацијената је теже доћи до слике због веће количине ткива која ослабљује звучне таласе док они пролазе дубље у тело и док се враћају ка сонди за анализу.

Текст на основу извора уредила др Јована Маринковић, Општа болница Панчево, Одељење за радиолошку дијагностику.

Извор-Стетоскоп. инфо