1 2 3 4 5

ВестиУтврђивање и вођење трудноће

Након што се деси да вам закасни менструација, најједноставније, најбрже и најјефтиније је да урадите тест за рано утврђивање трудноће из урина. Ови тестови се могу купити у свакој апотеци и битно је рећи да им поузданост не расте са висином цене, те не „бацајте“ паре на скупе тестове. Проблем са овим тестовима је што могу бити лажно позитивни и лажно негативни, тј. показати да сте трудни, а нисте или обрнутно.

Те ће Вам због тога сваки гинеколог саветовати да урадите анализу крви на хормон beta-hCG и ако је он позитиван (вредности око 100 на дан кад очекујете менструације - врло рано позитиван), да поновите вађење крви за 48ч у истој лабораторији (због истих реагенаса, метода мерења и одређивања). Пораст beta-hCG који је између 60-100% за 48ч највероватније говори у прилог трудноће која се развија на правилан начин и на правом месту (у материци).
Следећи корак је да закажете први ултразвучни преглед код гинеколога коме желите поверити вођење ваше трудноће и у ког имате поверење. Обавезно се добро распитајте код ваших пријатељица, рођака, кума, комшиница... Први ултразвучни прегледи (у току првог триместра) су врло битни ради прецизног одређивања величине трудноће и очекиваног датума порођаја.

Распоред прегледа код гинеколога, зависи од вашег стања, ваших евентуалних пратећих болести, приступа самог гинеколога, искуства гинеколога, као и прилагођавања развоју трудноће, али најчешће подразумева:
-између 6-8 недеље ултразвучни преглед ради утврђивања трудноће, провере виталности и локализације трудноће. Такође потребан је детаљни разговор са гинекологом, коме требате рећи за све евентуалне тегобе које постоје код вас или у првој генерацији ваше породице (родитељи, браћа,сестре) како би вас што боље упознао. Од првих анализа потребно урадити крвну групу, крвну слику, основну биохемију, урин, цервикални брис, као и још неке додатне анализе које ваш гинеколог сматра потребним ради што боље процене вашег здравља и стања на почетку трудноће, нпр хормони штитне жлезде, процена гликорегулације, Rh At (код трудница које су Rh негативна крвна група, без обзира која је трудноћа по реду).
-између 11. - 13. 6 недеља да се уради ултразвучни преглед и биохемијски screening I триместра (познат као дабл тест).
-између 16. - 20. недеље ултразвучни преглед ради детаљног сагледавања анатомије плода и утврђивања евентуалног постојања урођених или развојних аномалија. Евентуално се уради и алфа фетопротеин у циљу screening-а дефеката неуралне тубе.
Такође је на овом прегледу пожељно урадити и први мануелни, клинички преглед грлића, као и трансвагинално мерење грлића и процена његове дужине, изгледа унутрашњег материчног ушћа. У овој фази трудноће саветују се и поновни цервикални брис, крвна слика, биохемијске анализе, урин, Rh At ( код трудница које су Rh негативна крвна група)
-између 24-25 недеље експертски ултразвучни преглед. Најдетаљније сагледавање целокупне анатомије фетуса, срца, централног нервног система, развијености крвних судова који исхрањују материцу...
Сваки преглед ултразвуком у трудноћи је важан, али се за овај може рећи да је један од најважнијих.
-између 24. - 28. недеље се ради OGTT 75 gr ради процене гликорегулације (мада није обавезно, ако нема показатеља који би то захтевали)
-око 28. недеље ултразвучни преглед ради даљег праћења развоја, првенствено раста фетуса, праћење покрета.
-око 32. недеље даље праћење раста и развоја фетуса ултразвучним прегледом.
-око 36. недеље почињу припреме за породилиште. Клинички преглед са ултразвучним прегледом, ради процене орјентације фетуса (одређивање предњачећег дела) , процене феталне тежине, узимање цервикалних брисева, крвних анализа, припрема за евентуални порођај у епидуралној аналгезији,Rh At (по потреби).
Ако трудноћа није ризична, почиње се са CTG мониторингом 1-2 пута недељно. У случају ризичних трудноћа, почиње се раније, зависно од компликације.
- 38. недеља клинички и ултразвучни преглед, као и сагледавање свих резултата од стране вашег гинеколога и потребе за евентуалним интервенисањем у циљу терапије позитивних брисева, итд.
- 40. недеља – пун термин.

Трудноћу је могуће „пренети“ и у принципу се, ако нема ризика толерише се без било какве пратеће интервенције да трудноћа траје 41. пуну недељу. Након тога ако не дође до спонтаног развоја порођаја потребна је хоспитализација, евалуација целокупне трудноће и процена правог момента за порођај, као и начина на који ће се то постићи што лакше и безбедније за мајку и плод.

Напоменуо бих још једном да је ово најчешћи распоред прегледа, али да се сваки гинеколог прилагођава самој трудници и трудноћи и одређује по потреби чешће прегледе или чешће одређене специфичне анализе.
Обавезно сваку контролу искористите да поставите свом гинекологу сва питања која вас занимају („не постоје глупа питања, само глупи одговори”). Не дозволите да нешто остане недоречено или прећутано што може утицати на целокупни исход.

др Горан Гавриловић, спец. гинеколог – акушер на Гинеколошком одељењу ОБП.

Извори: „Materinal-fetal medicine" Robert K. Creasy, Robert Resnik, Jay D. Lams, Charles J. Moore, Michael F. Greene, Williams Obstetrics, „Humana reprodukcija" prof.dr Nebojsa Radunovic, „ Drugs in Pregnancy and Lactation" Gerald G.Briggs, Roder K. Freeman, Craig V.Towers, Alicia B.Forinash