1 2 3 4 5

ВестиУчесталије упале уха лети

Веома су честе упале уха током лета, посебно код деце. Зашто се то дешава и колко честе упале уха могу да доведу и до проблема са слухом, објашњава начелник ОРЛ одељења, доктор Вељко Божић.

Са доласком врелих дана да би се расхладили одлазимо на купање, зато се лети чешће јављају инфекције уха.Инфекција уха се брзо шире али непријатан и упоран бол је оно што пацијента доводи лекару, напомиње доктор Вељко Божић начелник ОРЛ одељења.

Родитељи штапићима чисте уши напараве им мале микро повреде и у контакту са прљавом хлорисаном водом изазову запаљење коже, ако се даље иритира може изазвати запаљење спљног ушног ходника што је јако болно.Ако се купају у базенима после испрати ухо слатком водом. Упала уха се лако лечи.Такође деца која се купају па после уђу у климатизоване просторије почиње да им цури нос који је највише одговоран. Ако је запушен долази до упале средњег уха.

Некада и одрасли имају проблема после купања било у базенима, мору, рекама њих код лекара не одведе бол већ проблем да слабије чују.

Ти што кажу не чујем после купања и да им нешто шушти они имају накупљену ушну маст која се нормално ставра у спољашњем ушном каналу и у контакту са водом она набубри и затвори спољашњи канал и онда је довољно посетити лекара како би вам испирали уши. Уживање у летњем купању може нам некада донети проблем али лекари саветују поред туширања слатком водом, да се штапићи за уши никада не користи већ да се уколко постоји бол одмах потражи помоћ лекара јер је некада потрено укључити и антибиотик. Такође за оне којима се накупља церумен или маст у уху може прва помоћ да буде тропроцентни хyдроген који ће отпушти ухо а уколко се то не деси, немојте да трпите већ посетите лекара који ће вам испрати уши и решити овај непријатан проблем.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево

датум: 18.7.2023.