1 2 3 4 5

ВестиЧуло укуса и мириса

Чуло укуса и мириса припадају хемијским чулима, јер на њих делују хемјске супстанце растворљиве у води, а које су присутне у харни, води и ваздуху. Укус хране или пића је осећај који прдставља комбинацију мириса и укуса. Због тога се и укус хране и пића мења уколико је неком од ова два чула поремећено.

Чуло укуса разликује четири модалитета укуса: горко, слано, слатко и кисело. Рецептори су смештени у слузокожи језика, али постоје и у слузокожи непца, фаринкса па чак и ларинкса. Густативни рецептори (рецептори за укус) представљају ћелије смештене у густативним пупољцима и сложене су грађе. Постоји четири типа густативних папила. Циркумвалатне папиле су смештене на бази језика, фолијатне папиле су смештене на латералним странама језика, фунгиформне папиле су на врху језика, док се на горњој страни језика налазе филиформне папиле. Осетљивост за поједине модалитете укуса је различита у појединим деловима језика. База језика је најосетљивија за горко, кисело се најбоље осеца задњим делом латералних ивица језика, слано на предњим латералним деловима језика, а слатко на врху језика.

Чуло мириса разликује најмање шест модалитета мириса : цветни, етерички, мошусни, камфорни, гњили и јетки. Олфактивни рецептори представљају биполарне ћелије смештене у олфактивној слузокожи носа. Мирисна супстенца везује се за њихове протеине што доводи до покретања биохемијског механизма и активације жбунастих ћелија које шаљу сигнале путем н.олфакториуса у централни нервни систем. Везе олфактивног пута у ЦНСу врло су комплексне, овај пут припада тзв. Лимбичком систему, тако да чуло мириса игра важну улогу у емотивном афективном понашању јединке.

Уобичајене вирусне инфекције нападају нос и уста. Губитак мириса и укуса чест је код многих вируса, укључујући риновирусе, инфлуенцу, параинфуленцу и коронавирусе. Губитак мириса обично се приписује упали носа која ограничава проток ваздуха. Обично систем укуса не утиче на мирис, јер зачепљен нос не мења нашу способност да осетими шећер као сладак или да осетимо опекотину од бибера. Временом већина пацијената опоравља своје чуло мириса и укуса.

Текст на основу извора уредила ВМС Гуцијан Јелена, ОБ Панчево

Литература: Основи физиологије човека IV издање

Душан М. Митровић, Сања Д. Мазић Радовановић, Милош М. Петровић