1 2 3 4 5

ВестиУклањање младежа

Уклањање младежа, односно скидање младежа може да се врши уколико за то постоји медицински разлог, или се може вршити из чисто естетских разлога.

Младежи су промене на кожи које се могу јављати током читавог нашег живота и раније се сматрало да младеж никако не би требало дирати. Ово мишљење је наравно у потпуности погрешно, јер сваки младеж било да ли је здрав, или има неке промене може да се уклони, односно скине са коже, без икакве опасности по здравље човека.Чак уколико младеж показује промене попут свраба, болова, крварења и црвенила индиковано је што хитније га уклонити са коже. Младежи представљају промене које се могу јавити на кожи, или на слузокожи и у већини случајева представљају накупине ћелија које су испуњене пигментом.

Најчешће се јављају на врату и лицу, али се могу јавити и на екстремитетима, као и на трупу и њихов број током живота може стално да се повећава. У већини случајева младежи представљају потпуно бенигне, односно безазлене промене, али у веома малом броју случајева младежи могу да се промене, односно може да дође и до малигне промене младежа. Поред уклањања младежа из медицинских, као и из естетских разлога постоји уклањање младежа из практичних разлога. Практични разлози за уклањање младежа су рецимо, уколико се младеж налази на делу тела који је изложен гардероби односно притиску и долази до његовог честог повређивања.

Уколико младеж мења свој облик, боју, величину, уколико му границе постају нејасне ако су већи од 1.5цм, уколико постоји крварење, уколико боле и сврбе, и пецкају морају да се склоне.

Пре уклањања, односно скидања младежа, потребно је начинити преглед који се назива дермоскопија односно дермоскопски преглед. Дермоскопија се састоји од посматрања кожних промена под увеличање и јаким извором светлости. Дермоскопија могу да се баве дерматолози, али и специјалисти пластичне хирургије. Уколико дерматолошки преглед покаже да младеж по својим карактеристикама нема промене које захтевају његову уклањање, не треба га склањати осим ако за то не постоје естетски разлози.

Уклањање младежа хируршким путем представља најбољу методу лечења младежа који садрже промене, али и лечење младежа из естетских разлога. Код радиоталасног уклањања младежа најчешће остаје велики ожиљак на кожи често радио-таласи могу и да оштете фоликуле длаке тако да на месту уклањања младежа касније не долази до пораста длака. Такође радиоталасно уклањање апсолутно није подобно за лечење младежа који су већи од осам милиметара у највећем пречнику. Ово нарочито долази до изражаја код ласерске терапије скидања младежа где ласер спали младеж и за собом не оставља ни најмању количину ткива за хистопатолошки преглед. Зато је хируршко уклањање младежа много боље од уклањања младежа ласером или радио-таласима терапијом.

Извори:

http://www.simptomi.rs/index.php/centar-za-zbrinjavanje-i-negu-rana/7577-a-uklanjanje-mladeza-iz-hirurskih-ili-iz-medicinskih-razloga