1 2 3 4 5

ВестиТРОМБОФИЛИЈА У ТРУДНОЋИ

Тромбофилија представља стање појачаног згрушавања (коагулације) крви, које може изазвати тромбозу – угрушке крви у крвним судовима. Не сматра се врстом болести, јер многи људи, код којих је дијагностикована, немају проблем са својим стањем. Тек пошто се уради анализа крви и установи да је потребно бити опрезан, приступа се адекватној терапији уз редовно контролисање стања.

Може се наследити или стећи касније током живота, а особе које су посебно изложене већем ризику за њен настанак, јесу труднице. Конзумирање одређених лекова или вођење нездравог начина живота, јесу само неки фактори који доприносе настанку тромбофилије код трудница. Током трудноће, дешава се низ промена у организму, које доводе до настанка већег броја фактора, погодних за коагулацију крви.

Постоје различите врсте тромбофилије међу којима постоје наследне, али и стечене, које се обично развијају у одраслом добу. Појава крвних угрушака може да проузрокује разне проблеме, попут дубоке венске тромбозе или плућне емболије.

Тромбофилија за време трудноће
Настанак тромбофилије у трудноћи или приликом затрудњавања може, али и не мора створити ризик по здравље труднице и изазвати озбиљне компликације. Уколико се тромбофилија појави за време трудноће, организам спречава појачано крварење, како за време њеног трајања, тако и након порођаја. Када се такво стање удружи са урођеном или стеченом тромбофилијом, неке труднице могу имати: поновљени побачај или рађање мртворођене бебе, абрупцију плаценте и прееклампсију.

Жене, које имају проблем са поремећеном коагулацијом крви, пре трудноће би требало да поведу рачуна, јер се током другог стања повећава ризик за згрушавање крви. Труднице би већ при свом првом пренаталном прегледу требало да обавесте свог лекара о постојању тромбофилије, било код њих самих или код неког од чланова породице.

Који су симптоми тромбофилије?
Симптоми тромбофилије су нејасни и не могу се видети, осим у ситуацијама када се појави крвни угрушак (тромбоза), који се може формирати у артеријама или венама. Артерије су крвни судови, који спроводе крв од срца до органа и других ткива у телу, док вене одводе крв из органа и ткива у срце. Иначе, најчешћи проблем са тромбофилијом ствара тромб у вени – венска тромбоза.

Симптоми венске тромбозе:

Болови и отоци у ногама
– Венска тромбоза најчешће се јавља у вени ноге, мада може бити присутна и у било којој другој вени у телу;

Проблеми са дисањем и бол у грудима
– Симптоми попут стезања у грудима, бола при дубоком уздисају и кратак дах, могу да указују на постојање плућне емболије, која се може јавити као последица постојања угрушка крви, који путује у срце и даље у плућа;

Главобоље и стомачни проблем
– Ови симптоми могу бити последица одређене врсте тромбофилије, код које се угрушак крви јавља на необичном месту, као што су мозак, црева или јетра. Иначе, угрушак крви у венама јетре назива се "Budd-Chiari"-eв синдром;

Озбиљни симптоми артеријске тромбозе због тромбофилије
– Артеријска тромбоза представља постојање крвног угрушка у артерији. У зависности од тога на коју артерију утиче, угрушак крви може да изазове мождани удар, срчани удар или проблеме са плацентом током трудноће.

Симптоми артеријске тромбозе:
- мождани удар у релативно младом добу;
- поновљени побачаји;
- проблеми у трудноћи попут прееклампсије, смањеног раста фетуса или фетална смрт услед превременог порођаја;
- срчани удар.

Које проблеме може изазвати тромбофилија у трудноћи?

Када је особи дијагностикована тромбофилија, под називом антифосфолипидни синдром (познат и као АПС), онда постоји већа могућност за развитак компликација током трудноће. Проблеми, који могу настати, су:

- Интаутерино ограничење раста
– Слаб раст бебе у материци;

Инсуфицијенција постељице
– Плацента расте у материци и кроз пупчану врпцу снабдева дете храном и кисеоником. Плацентна инсуфицијенција значи да постељица не ради онако како би требало, те стога беба не може да добије довољно хране и кисеоника;

Прееклампсија
– Стање које може да се деси после 20-те недеље трудноће или одмах по њеном завршетку. Карактеришу га висок крвни притисак и симптоми, који указују трудници да да неки од њених органа, као што су бубрези и јетра, можда неће правилно радити. Неки од тих знакова укључују беланчевине у мокраћи, као и јаке главобоље;

Превремени порођај
– Дешава се када се беба роди пре 37-те недеље трудноће;

Побачај
– Побачај је када беба умре у материци пре 20-те недеље трудноће;

Мртворођеност
– Дешава се када беба умре у материци пре рођења, али после 20-те недеље трудноће.

Дијагноза
Важно је истаћи да тромбофилија није болест, већ стање организма, које се, удружено са другим факторима, манифестује клинички. Уколико особа има неке од поменутих симптома, требало би да се обрати лекару ради обављања адекватних тестова, најпре теста крви. На основу добијених резултата, даље се утврђује да ли особа спада у ризичну групу и да ли јој је неопходна терапија.

Лечење тромбофилије
Лекар, ком би се требало обратити у случају настанка тромбофилије, јесте хематолог, који је задужен за прецизно дијагностиковање болести крви. Да би одлучио која врста терапије би била адекватна за трудницу, потребно је да утврди следеће факторе:

- тип тромбофилије;
- старосне године;
- телесну тежину;
- начин живота;
- стање пацијента
– да ли је жена у другом стању или је недавно родила дете;
- историју болести
– да ли је пацијент раније имао угрушке крви.

Ови фактори су од велике помоћи лекару у процени ризика од добијања угрушка. Након што их утврди, хематолог износи мишљење о предностима и манама лечења и, ако је потребно, која врста третмана је најбоља. Један тип терапије заснован је на ниским дозама аспирина, које инхибирају дејство тромбоцита, тако да се може спречити настанак крвних угрушака или, у неким врстама тромбофилије, спречити побачај и настанак проблема у току трудноће.

С друге стране, жене, којима је заједно са партнером дијагностикован идиопатски стерилитет (када бројни тестови и анализе не показују могући узрок неостајања у другом стању), у неким случајевима добиће поменуту терапију, која је заснована на малим дозама аспирина (највише 100 мг), а касније и хепарин.

Дозу и учесталост ове терапије одређује хематолог, који у највећем броју случајева жели да прати трудноћу и саветује труднице да ураде додатне анализе. Терапија се најчешће спроводи током читаве трудноће, а њен значај посебно је важан у недељама након порођаја, када је ризик од тромбозе код мајке вишеструко појачан.

Антикоагулантни третман обухвата узимање варфарин таблета или ињекције хепарина, које имају за циљ да разбију крвни угрушак и спрече настанак нових. Варфарин се преписује као антикоагуланс за спречавање угрушка, док се хепарин ињекција, која делује моментално, користи као инстант третман за постојеће угрушке. Хепарин ињекција може се дати особама са антифосфолипидним синдромом, пре и после операције. Такође, жене са тромбофилијом, које због других проблема планирају да трудноћу остваре вантелесном оплодњом, могу добити терапију хепарином од тренутка ембриотрансфера. Ињекција хепарина је потпуно безбедна, како за плод, тако и за трудницу.

Оним женама, код који је утврђено присуство тромбофилије, а које су раније рађале мртву децу и имале побачаје, најчешће се прописује терапија ацетилсалицилном киселином (узимање 50-100 мг аспирина дневно) или нискомолекуларним хепарином (ињекције које се примају свакодневно током читаве трудноће и 6 недеља након порођаја.)

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 27.10.2023.