1 2 3 4 5

Вести„TREPONEMA PERTENUE"

„Treponema pertenue" је спирохета (бактерија спиралног облика). Има танак и дугачак облик, са зашиљеним крајевима и правилним спиралним навојима, чији број варира од 4-14.

Пут преношења
Преноси се директним контактом са кожним лезијама инфицираних особа. Најчешће се инфицирају деца у сеоским, тропским подручјима.

Патолошки (медицински) значај
Фрамбезијаза је хронична инфекција узрокована спирохетом „Treponema pertenue", која примарно захвата кожу, кости и зглобове. Две до четири недеље после инфекције настаје промена на месту уласка микроорганизма кроз кожу. Промена је малинастог изгледа или у виду групе од више папула и углавном је безболна („mother yaw"). Овакве промене могу перзистирати месецима. Некада се јаве сателитске промене (на другој локализацији) непосредно пре или после зарастања примарне лезије и могу прерасти у нодуле који доводе до ерозија не месту настанка и праћене су високом температуром.

Поред промена на кожи могу се јавити запаљења костију, праћена болом и деструкцијама. Карактеристичне су деструктивне промене тибије ( сабљаста тибиа). Јавља се и дактилитис - запаљење прстију.

Уколико се не лечи на време, у крајњем стадијуму настају деструктивне лезије коже и костију које доводе до тешких унакажења и инвалидитета.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе, микроскопским прегледом (тамно поље), клиничке слике, серолошких реакција (РПР, ВДРЛ, ТПХА, ФТА - АБС).

Лечење
Лечење подразумева примену пеницилина.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 1.6.2023.