1 2 3 4 5

ВестиШта је есенцијални тремор?

Са годинама многе особе примете да им се тресу руке, глава , или да почиње да им дрхти глас. У већини случајева, реч је о есенцијалном тремору (тремор значи дрхтање, треперење).

Есенцијални тремор припада групи болест са постојањем генетске предиспозиције. Ако један од родитеља има есенцијални тремор, вероватноћа да ће га развити дете је око 50%. Понекад је присутно више чланова у породици са тремором и тада га називамо фамилијарни тремор.

Једини преостали фактор ризика за есенцијални тремор је узраст. Иако се може јавити у разним узрастима, најчешће се јавља са 60 и више година. Стрес може утицати на погоршање болести, али не и на њен настанак.

Који су симптоми есенцијалног тремора?
Тремор се може јавити чак и у млађем узрасту, а затим се повући и јавити касније у животу. Код неких људи, тремор остаје на блажем облику и не узрокује веће тегобе у свакодневном животу, а код неких се развије у изразити поремећај који у великој мери отежава свакодневне активности.

Карактеристика есенцијалног тремора је да је у већини случајева присутан у рукама и то обострано, иако може почети само у једној руци. Присутан је само када се нешто ради, или држи у одређеном положају, а престаје у мировању и спавању.

Осим руку, може се јавити тремор главе који има карактеристике ДА и НЕ тремора. Наиме, кретање главе је као да желите неком нешто потврдити, или негирати.
Уз тремор главе и руку може се јавити и тремор језика и гласа, а не и као издвојени тремор.
Будући да се тремор јавља у одређеним положајима и покретима, код јаче изражених тремора отежано је храњење, бријање и друге свакодневне активности.
Оно што је важно напоменути је да се есенцијални тремор разликује од тремора код Паркинсонове болести по томе што је присутан само у покрету, или у одређеном положају за разлику код Паркинсонове болести где се јавља у мировању, и нема других поремећаја у кретању.

Како се поставља дијагноза есенцијалног тремора?
Уз неуролошки преглед, потребно је начинити неколико лабораторијских тестова како би се искључиле неке болести као што су болести штитасте жлезде, тровање тешким металима, или попратне појаве узимања неких лекова.

Како се лечи есенцијални тремор?
Пошто есенцијални тремор није знак неке озбиљне болести, за блажи облик, који не утиче на споменуте свакодневне активности, није потребна терапија.
Довољно је избегавати стресне ситуације, смањити узимање кофеина, осигурати довољно сна, барем 7 сати на дан, редовно вежбати.

Од лекова се користе бета блокатори (користе се у лечењу високог крвног притиска, али нису погодни код пацијената са астмом, дијабетесом и код неких срчаних болести), антиепилептици - нпр. Примидон, седативи, као што је диазепам, или алпразолам код пацијената код којих се тремор погоршава због изразите психичке напетости и страха, ињекције Ботулинум токсина нарочито код тремора главе и гласних жица, неурохируршка терапија (код изразито тешких облика код којих не постоји одговор на медикаментозну терапију).

Извор: симптоми.рс
датум: 25.1.2022.