1 2 3 4 5

ВестиЗУЈАЊЕ У УШИМА (TINITUS)

Око 10% одраслих особа има неки облик зујања у ушима (пулсирање, пиштање, шиштање, цврчање, жубор воде, фијукање, итд.). Прогноза зујања зависи од узрока и врсте.

Који су узроци за појаву зујања у ушима?
Зујање настаје када се деси нека од препрека у преносу звука од спољна средине до центара за слух у кори великог мозга. На нивоу слушног канала то може бити накупљање ушне масти (церумена). У средњем уху то може бити упала, отосклероза, обољење Еустахијеве тубе, секрет у уху.

У унутрашњем уху где је и највећи број узрока могу бити оштећења завршних делова слушног живца (старачка наглувост, акустична траума, акутна наглувост, Мениерова болест).

На даљем путу до центра у мозгу, могу се наћи многи узроци: тумори слушног живца, мултипла склероза, последица повреде главе, васкуларна обољења, хипертензија.

Врсте шумова
Шумове делимо на једностране и обостране, а затим на акутне и хроничне. Хронични се даље деле на 'компензоване' када их пацијент солидно подноси и 'декомпензоване' када су неподношљиви и утичу на сан, рад, рсположење, вољу за животом.

Лечење тинитуса
Лечење се спроводи на неколико начина:

1. Према узроку, када се узроци уклањају и тиме зујање нестаје;
2. Лековима за подстицање циркулације;
3. У хипербаричној комори - код наглог губитка слуха и зујања;
4. Тинитус понекада представља психичко оптерећење и тада се лечи антидепресивима;
5. Понекад се користи и тиннитус маскери који производе пријатне и сигурније шумове;
6. Слушним апаратима који појачавају шумове из околине;
7. Техника потискивања или тиннитус ретренинг терапија која се заснива на чињеници да је слушни систем постављен тако да не региструје све звукове из околине – селектује их (нпр. звук фрижидера, или сата).

На зујање у уху, уколико није повезано са крвним притиском, не утиче храна и пиће, а свако зујање на првом месту захтева преглед и аудиолошку обраду од стране оториноларинголога.Извор: стетоскоп.инфо
датум: 27.11.2022.