1 2 3 4 5

Вести29. септембар – Светски дан срца

Kардиоваскуларне болести (КВБ) су често резултат нагомилавања неколико узрока као што су старост, начин живота, исхрана и пушење, што на крају може довести до срчане инсуфицијенције. Стога се Светски дан срца обележава 29. септембра сваке године.

Кардиоваскуларне болести (срчане болести, КВБ) су класа обољења које обухватају срце или крвне судова (артерије и вене) .Мада се овај термин технички односи на било које обољење са утицајем на кардиоваскуларни систем, он се обично користи за обољења која се односе на атеросклерозу (артеријске болести). Та обољења често имају сличне узроке, механизме, и третмане.

Узрочни механизми знатно варирају у зависности од болести. Болест коронарних артерија, мождани удар и болест периферних артерија укључују атеросклерозу. Узрок томе могу бити високи крвни притисак, пушење, дијабетес, недостатак физичке активности, гојазност, висок холестерол у крви, лоша исхрана и прекомерна конзумација алкохолa и друго. Процењује се да високи крвни притисак узрокује приближно 13% смртних случајева, док дуван чини 9%, дијабетес 6%, недостатак вежбања 6% и гојазност 5

Процењује се да се до 90% КВБ случајева може спречити. Превенција кардиоваскуларних болести укључује умањење фактора ризика кроз: здраву исхрану, вежбање, избегавање дуванског дима и ограничавање уноса алкохола. Лечење фактора ризика, као што су висок крвни притисак, висок садржај липида у крви и дијабетес, такође је корисно. Лечење људи који имају стреп грла антибиотицима може смањити ризик од реуматских болести срца. Употреба аспирина код људи који су иначе здрави не доноси јасну корист.

Чињенице:
КВБ су водећи узрок смрти у свету, чинећи 31% глобалних смртних случајева.

У мају 2012. светски лидери обавезали су се да ће смањити глобални морталитет од незаразних болести (НЦД) за 25% до 2025. године. Кардиоваскуларне болести (КВБ) одговорне су за скоро половину свих умрлих од НЦД-а, што га чини првим убицом на свету. Светски дан срца је, према томе, савршена платформа за заједницу КВБ да се уједини у борби против КВБ и смањи глобални терет болести.

Основан од стране Светске федерације за срце, Светски дан срца обавештава људе широм света да су КВБ, укључујући болести срца и мождани удар, водећи светски узрок смрти који сваке године однесу 17,9 милиона живота и истиче акције које појединци могу предузети у циљу спречавања и контроле КВБ. Циљ му је подстаћи акцију да едукује људе да се контролом фактора ризика попут употребе дувана, нездраве исхране и физичке неактивности може избећи најмање 80% превремених смртних случајева од срчаних болести и можданог удара.

Светски дан срца је глобална кампања током које појединци, породице, заједнице и владе широм света учествују у активностима које преузимају бригу о свом здрављу срца и здрављу других. Кроз ову кампању, Светска федерација за срце уједињује људе из свих земаља и порекла у борби против тешког обољења од КВБ и инспирише и подстиче међународну акцију за подстицање здравог живота срца широм света

Светски дан срца подсетник је за људе широм света да се зауставе и процене изборе начина живота за њих и њихову породицу, истовремено признајући потребу да се предузму строги кораци како би се осигурала сигурност њиховог здравља .Историја Светског дана срца

Догађаји се одржавају ради промоције здравих срца. Добротворне организације и друге организације координирају шетње и трчања, здравствене прегледе, јавне разговоре, емисије и изложбе да би навели неколико занимљивих и информативних догађаја који обележавају дан.

Циљеви:
Подстицање усвајања здравог начина живота и здравих прехрамбених навика.
Развијање плана за контролу пушења и смањење ризика од срчаних болести.
Смањење глобалне преваленције хипертензије.
Подизање свести о важности бављења физичком активношћу најмање 30 заједница дневно како би се смањио ризик од срчаних болести.

Teкст на основу извора уредила др Милица Калкан, лекар Опште болнце Панчево

Извори:
/www.twinkl.com/event/world-heart-day-2020
/nationaltoday.com/world-heart-day/