1 2 3 4 5

ВестиПрва недеља августа – Светска недеља дојења

Светска недеља дојења обележава се у првој недељи августа и то је глобална иницијатива, чији је циљ подизање друштвене свести о значају дојења. Акценат је на указивању имунолошке, нутритивне и емоционалне компоненте у психофизичком развоју одојчета, али и мајке, које се остварују кроз процес дојења.

Прва значајнија активност у циљу промоције дојења на глобалном нивоу остварена је тек пре 30ак година. Прецизније, 1990. год. потписана је Декларација „Innocenti", којом се подржава, штити и промовише дојење. Две године потом основана је Светска алијанса за подршку дојењу (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA). Управо ова алијанса је и иницирала кампању светске недеље дојења како би се сваке године пажња усмерила на различите теме од значаја за дојење. Данас се она обележава у око 170 земаља света.

Упркос постојању бројних тема у вези са дојењем, треба особито нагласити улогу дојења у побољшању здравља и повећању стопе преживљавања и мајки и беба. Према подацима УНИЦЕФ-а проценат дојиља је из године у годину све мањи. У нашој земљи износи око 13%. Тренд опадања се наставља прогресивно, што из разлога недовољне лактације и других медицински оправданих разлога, што из личних одлука попут превенције естетских нуспојава након дојења. Ова статистика делује још поражавајуће ако се узме у обзир процена да би годишње око 820 000 беба надживело узраст одојчета уколико би били на природној исхрани (мајчино млеко уз потенцијални додатак минималне дохране), рачунато на светском нивоу.

На нивоу Републике Србије, бројне активности у склопу кампања за подстицање дојења подржане су и промовисане од стране Министарство здравља, Института за јавно здравље „др Милан Јовановић Батут“, али и бројних удружења. Једно од њих је и удружење „Родитељ“ које на годишњем нивоу организује активности ради подизања свести о значају дојења, али и као подршку мајкама и трудницама.

Активности усмерене према дојиљама и трудницама свакако нису ограничене само на прву недељу августа, што потврђује постојање бројних саветовалишта. Управо у склопу удружења „Родитељ“ постоји и Вршњачко саветовалиште за дојење. У њему су ангажовани стручни саветници, и „вршњачке саветнице“. То су мајке које су дојиле/ доје своју децу и које су додатно прошле кроз стручну обуку. На тај начин се тема дојења из најподеснијег угла приближава будућим мамама и помаже онима које то већ јесу, а којима је потребно помоћи.

Драге маме, ако дојите бебу, иако се суочавате са бројним недоумицама и нелагодностима, немојте бити строге према себи. Напротив, одајте себи признање за труд, ви сте својој беби пружиле најбоље.

Текст на основу извора уредила др Миломирка Димитријевић, Одељење за физикалну медицину и рехабилитацију

Литература:
1) https://krugzdravlja.rs/svetska-nedelja-dojenja/
2) https://www.zdravlje.org.rs/index.php/aktuelne-vesti/1004-svetska-nedelja-dojenja-2021
3) https://aqualab.rs/svetska-nedelja-dojenja/