1 2 3 4 5

ВестиБолести сузног апарата

Сузни апарат се састоји из сузне жлезде (glandula lacrimalis), сузног поточића (rivus lacrimalis), сузног језерцета (lacus lacrimalis), сузних тачкица (puncta lacrimalia), горњег и доњег сузног каналића (ca-alis lacrimalis superior et inferio), сузне кесице (saccus lacrimali) и сузно-носног канала (canalis lalcrimanasalis).

Сузе продукују сузне жлезде, главне и помоћне. Сузе се сузним поточићем и преко сузних тачкица и каналића уливају у сузну кесицу из које даље путем сузно-носног канала отичу у носну шупљину. Обољења сузног апарата испољавају се знацима сузног и сувог ока. Запаљења сузних путева су: запаљење сузне жлезде (dacryoadenitis) и запаљење сузне кесице (dacryocystitis).

Запаљење сузне жлезде (dacryoadenitis) јавља се као акутно и хронично. Акутно запаљење сузне жлезде је ургентно стање у смислу дијагностике и терапије. Обољење настаје нагло са знацима запаљења, а то су оток, црвенило и бол у пределу сузне жлезде (горњи, спољни део отвора орбите). Капак је отечен и спуштен у пределу сузне жлезде. Отвор капка је промењен, у виду је слова С. Понекад је потиснута очна јабучица према доле и напред и ограничене је покретљивости. Вежњача је црвена, едематозна, понекад крвава.

Регионалне лимфне жлезде су отечене. Запаљење сузне жлезде може да буде јако изражено и да доведе до стварања абсцеса који може да се евакуише кроз капак из орбиталног дела сузне жлезде и кроз вежњачу из палпебралног (капакног) дела сузне жлезде.

Акутно запаљење сузне жлезде настаје најчешће после паротитиса (заушке), али може бити узроковано и другим инфекцијама. У лечењу се користе антибиотици.

Извор: симптоми.рс
Датум: 24.5.2022.