1 2 3 4 5

ВестиСУНЧАНИЦА

Сунчаница је акутно оштећење мозга изазвано сунчевим зрачењем. За време високих температура, често чујемо да нам је неопходна заштита од сунца, а препорука је да не излазимо по сунцу од 12-17 часова - али зашто? Какве последице може да остави дуго излагање сунцу?

Поред видљивих симптома, као што су опекотине по телу, малаксалост, бол у глави, један од озбиљиних последица које могу да се јаве је сунчаница.
Сунчаница настаје као одговор организма на високу температуру, и прекомерено излагање сунцу главе и потиљка без икакве заштите. Нису све особе подложне брзој сунчаници, али деца, старије особе са хроничним болестима, ћелаве особа и друге, свакако јесу. Оно што је карактеристично за сунчаницу је да постоји и такозвана касна сунчаница, која је јавља при спавању или током првог сна.

Када се јавља сунчаница?

Пошто се јавља као одговор на високу температуру, свакако можемо да кажемо да се јавља приликом дугог путовања у превозним средствима без климе, на мору, приликом неадекватне заштите, такође, и на планини, јер на планини ултраљубичасто (УВ) зрачење се снажније емитује.

Који су симптоми сунчанице?

Након 6-12 сати од излагања сунцу, сунчаницу можемо да препознамо по вртоглавици, болу у глави, појачаном знојењу, врелим рукама и ногама, сувом кожом, црвенило у лицу, а може доћи и до повраћања. Свакако, телесна температура је повећана. Пошто су сунчаници најподложнија деца, родитељи веома често сунчаницу помешају са неком инфекцијом. Ако се одмах не реагује са адекватних лековима и расхлађивањем, може доћи до коме или смрти. Када приметимо да неко има сунчаницу, особу треба пренети у хладнију собу, скинути одећу са ње, и дати хладне напитке. Телесна температура треба бити испод 38 °С.

Када се треба обратити лекару

- Ако је телесна температура увећана и након примене лекова (антипиретик) и расхађивања. Тада може да се ради и о некој другој болести, као што је цревна инфекција.
- Ако дође до дужег губитка свести, јер онда то може бити знак пада крвног притиска.
- Ако је повраћање дуготрајно, јер се онда ради о тежем облику сунчанице.

Превенција
Сунчаница се може избећи адекватном заштитом од сунца, као што су шешири, ако је особа изложена директно на сунцу. Такође, битно је да што више особа буде у хладовини ако је то могуће. Ако је особа изложена директно на сунцу, али је спречена да носи шешир или слично, потребно је стално расхлађивати косу, глави и потиљак водом. Веома је битно пити пуно течности.

Дан после сунчанице није препоручљив за сунчање, већ је потребно бити у расхладној просторији и пити доста течности. Такође, користити адекватну заштиту.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 31.5.2024.