1 2 3 4 5

ВестиСТРАНА ТЕЛА ТРАХЕЈЕ И БРОНХА

Страна тела доњих ваздушних путева спадају у најургентнија стања у медицини јер могу за кратко време да доведу до смртног исхода услед угушења.

Узрок настанка
Страна тела могу да буду егзогеног и ендогеног порекла. Егзогена страна тела доспевају у доње дисајне путеве најчешће аспирацијом, ређе повредом кроз грудни кош. До аспирације долази најчешће због непажње, незнања или непознавања опасности као и недовољне бриге о малој деци. Овде спадају и психогени фактори као и поремећаји заштитних механизама (аспирација код смеха или плача за време јела). Егзогена страна тела могу да буду веома разноврсна и по природи су органска, неорганска и жива. Од неорганских страних тела најчешћа су игле, ексери, куглице, делови играчака, делови пиштаљки. Органска страна тела су најчешће пасуљ, орах, грашак, кукуруз, кикирики, семенке, делови костију, зубних протеза, папирићи. Ендогена страна тела су бронхолити, казеум из коликвисаних лимфних чворова, гној, делови ткива.

Клиничка слика
Иницијални симптоми су обично врло бурни (трахеобронхијална драма) и обухватају кашаљ, цијанозу, диспнеју (отежано дисање), ретко сукрвичав секрет. Код покретног страног тела у трахеји се може чути балотман (наизменични мукли ударци страног тела које при респирацијама удара у карине и гласнице). Затим следи латентни период различитог трајања условљен замором рефлекса. Може да настане други манифестни стадијум са знацима опструкције и гнојења. Поново настаје јак надражајни кашаљ праћен гушењем. Ако се страно тело не одстрани настаје други латентни стадијум у коме се повремено јавља кашаљ праћен гнојном експекторацијом. Ако се страно тело и у овој фази не одстрани, настају касне компликације: акутни медијастинитис и трахео - езофагеална фистула.

Дијагноза
Поставља се на основу анамнезе (хетероанамнезе), клиничке слике, објективног прегледа, рендгенолошког налаза и бронхоскопије.

Лечење
Једина адекватна терапија је ургентно уклањање страног тела ригидним бронхоскопом у општој анестезији. Ретко се ради трахеотомија. Остале компликације се лече применом антибиотика, кисеоника, кортикостероида и др.

Извор: 16.2.2023.