1 2 3 4 5

Вести25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама

25. новембар одабран је као Међународни дан борбе против насиља над женама у знак сећања на сестре Мирабал које је 1960. године у Доминиканској републици на бруталан начин убио диктатор Рафаел Трухиљо. Сестре Мирабал, под именом „Las Mariposas", у преводу „Лептирице“, деловале су као политичке активисткиње и постале су симбол отпора диктаторском режиму Трухиља. Вест о њиховом убиству шокирала је и разбеснела народ, сестре Мирабал су постале симбол националног и феминистичког отпора, а 1999. године Уједињене нације су и службено потврдиле 25. новембар као Међународни дан борбе против насиља над женама.

Насиље над женама најшири је облик угрожавања основних људских права (право на живот, право на приватност и породични живот, право на заштиту достојанства, право на дом, право на слободу издржавања, право на живот без мучења и нечовечног поступања и др.) али ипак, највећи број насиља остане нерегистрован. Жене се нерадо одлучују пријавити насилника, најчешће из страха од изазивања насилника и узроковања још тежег насиља, економске зависности, због ниског самопоуздања, мишљења како јој ионако нико не може помоћи... УН наводи да је половина свих убијених жена страдало од руке садашњих или бивших партнера.

У току 2023. године учињено је око 30 фемицида, у току 2022. године 25, од чега су убице извршиле осам самоубистава и шест покушаја самоубиства. У 2021. години је било 26 фемицида, од чега је пет праћено самоубиством убице, док је у 2020. години од укупно 29 фемицида, десет пратило самоубиство убице. У периоду од 2017. до 2020. године, три четвртине учинилаца је након фемицида покушало или извршило самоубиство, показује публикација „Анализа случајева фемицида ватреним оружјем“. Према подацима МУП-а, од 2002. до 2022. године укупно је било 666 фемицида.

Каква све могу бити насиља? Насиље може бити психичко, физичко, сексуално, економско, угрожавање спокојсвта, као и неке друге врсте насиља попут изношења неких неистинитих података која угрожавају углед и достојанство личности или породице.

Психичко насиље је најраспрострањенији вид насиља, и подразумева ситуације када те партнер: вређа, исмева, критикује, оптужује, прети, назива погрдним именима, понижава, омаловажава тебе и твоју породицу, пријатеље и колеге..

Физичко насиље укључује: шамарање, ударање, гурање, шутирање, штипање, гњечење, чупање за косу, наношење посекотине, одеротина и ломова, гашење цигарета по телу, дављење, гребање, уједање, саплитање, гађање неким предметом идр.

Сексуално насиље је свако остваривање или покушај остваривања сексуалног односа или сексуалних активности против твоје воље. То подразумева: силовање и покушај силовања, додиривање интимних делова тела, сексуалне примедбе и алузије, понуде, захтеви, уцене, шале, изрази лица и покрети тела који изазивају осећај стида или понижења, присиљавање на гледање порнографских филмова или часописа, присиљавање на порнографско фотографисање и слично.

Економско насиље подразумева стање када партнер не даје новац за потребе породице, не дозвољава увид и приступ породичној заради, узима туђу зараду и ограничава потрошњу, тражи да се оправда сваки трошак, приморава да напустиш посао или не дозвољава запослење.

Под угрожавањем спокојства подразумева се вика, истеривање из стана, сакривање или избацивање ствари, документа, цепање и уништавање личних предмета, наношење штете на кућним апаратима и намештају.

Често се каже како је „ћутање злато“. Ћутати о насиљу у породици, било у вашој властитој, комшијској или породици неког познаника у овом случају није мудар потез. Нећете учинити добро дело ако одлучите да пређете преко сазнања о насиљу, имајући као оправдање како не желите да се мешате у приватне ствари, али ако се одважите и пријавите насилника прекинућете агонију која можда траје годинама; можда ћете неком детету омогућити лепше детињство, вратити му осмех на лице, измучену жену ишчупати из руку насилника, а пре свега – можда ћете спасити нечији живот. То је награда која се ни са чим не може мерити, ваш херојски потез који ће вечно бити уткан у нечије срце. Због тога, немојте игнорисати насиље.

Текст на основу извора уредио др Октавијан Баба, лекар Интерног одељења, ОБ Панчево

Извори:
• Сосвојводина.орг
• Муп.гов.хр
• Кругздравља.рс
• Зредук.орг.рс

датум: 25.11.2023.