1 2 3 4 5

ВестиШта је то стома?

Стома је хируршки направљена комуникација између унутрашњих органа и спољашње средине преко трбушног зида. У зависности од органа, постоје различите врсте стома.

Најчешће врсте стома у дигестивној хирургији су илеостоме (повезивање дела илеума са трбушним зидом) и колостоме (повезивање колона тј.дебелог црева са трбушним зидом). Стоме могу бити привремене и сталне. Привремене стоме се изводе као први акт операције, у ситуацијама када је црево немогуће припремити за радикални хируршки захват, због блока у пасажи изазваног болешћу или прираслицама. Привремена стома такоже може бити формирана у циљу избегавања инфекције и обезбеђивања зарастања без контаминације столицом. Привремене стоме се након одређеног времена хируршки затварају и успоставља се нормалан континуитет дигестивног система.

Сталне стоме се формирају када је услед болести или хируршке процедуре нарушена нормална цревна функција или у ситуацијама када мишић који регулише елиминацију столице не функционише или је оперативно одстрањен. Најчешде су то операције ниског карцинома ректума или инфламаторних болести црева. Стома повезује танко или дебело црево са површином тела.

Како могу да контролишем пражњење црева?

Када је стома једном формирана, ваш колоректални хирург и стома сестра (сестра специјализована за негу стоме) научиће вас како да постављате и скидате стому помагало односно стома кесу. Стома помагало - кеса, дизајнирана је тако да скупља елиминисани фекални садржај (столицу). Направљена је од пластике и адхезивним диском се причвршдује за трбушни зид. Овај адхезив штити кожу од влажења. Кеса је за једнократну употребу и празни се или мења по потреби. Систем је прилично сигуран; „инциденти” нису чести и кесе су без мириса. Ваша столица де бити испражњена у кесу. Фреквенца и количина столице де варирати, зависе од типа стоме, дијете и пражњења црева пре операције. Потребно је придржавати се посебних упутстава у вези исхане у циљу контроле цревног пражњења и конзистенције столице. Уколико се ради о колостоми, треба научити технку иригације која омогудава контролу пражњења црева у дужем временском периоду. Пластична кеса се ставља на стому помоћу адхезивног диска, који штити црево и дозвољава његове несметане покрете.

Да ли други људи знају да ја имам стому?

Не, осим ако им ви не кажете. Стома се лако сакрије ношењем уобичајене одеће. Вероватно сте се срели са људима са стомом али то нисте знали.

Где де бити позиционирана стома?

Стому је најбоље позиционирати на равном делу трбушног зида. Најбоље је да хирург или стома сестра обележе могуда места за стому на трбушном зиду пре операције у различитим положајума тела, како би се избегли набори коже. Колостома се обично формира лево а илеостома десно од пупка.

Да ли де моја физичка активност бити ограничена?

Одговор на ово питање је обично, не. Јавне личности, познати глумци, певачи, чак и професионални спортисти имају стоме које значајно не ограничавају њихову активност. Све њихове уобичајене активности укључујуди активно бављење спортом, могу се наставити након хируршког опоравка.

Да ли де стома утицати на мој сексуални живот?

Већина пацијената са стомом наставља своју уобичајену сексуалну активност. Многи људи са стомом брину о томе шта да реди њихови сексуални партнери у вези стома помагала. Проблеми везани за промену на телу и доживљај исте могу се превазићи временом уз много стрпљења и разумевања. Подршка оваквим групама људи углавном је доступна у многим градовима.

Које су компликације стома?

Компликације стома су могуће. Најчешће су то локалне кожне иритације које су минималне и могу се лако лечити. Проблеми као што је парастомална кила или пролапс стоме (протрузија црева), обично захтевају хируршко лечење уколико су прадени значајном симптоматологијом. Губитак тежине или гојазност могу утицати на функцију стоме. Иако живот са стомом захтева одређена прилагођавања и едукацију он и даље може бити активан и испуњен. Ваш колоректални хирург и стома сестра ће вас обучити да овладате вештинама везаним за негу стоме и помоћиће вам да живот са стомом буде бољи.

Текст припремина др Милица Калкан