1 2 3 4 5

ВестиМАСНА ЈЕТРА

Масна јетра је једна од најчешћих болести данашњице. Иако је ова болест у потпуности излечива, најчешће и без терапије, већ само променом животних навика, болести јетре су ипак значајан узрочник смртности у целом свету.Последица je накупљања масти у јетри која прелази 5 % укупне тежине јетреног ткива. Масна јетра се дуго сматрала бенигним стањем, које не напредује у болест, међутим, временом се показало да стеатоза јетре може бити врло озбиљна, те може довести до цирозе јетре.

Масна јетра се јавља у алкохолизму, гојазности, гладовању, шећерној болести, тровању (фосфор, тетрахлоругљеник), токсичном дејству тетрациклина, Реyеовом синдрому, у болесника на тоталној парентералној исхрани. Појачано је ослобађање масти из периферног масног ткива, смањена оксидација масних киселина у јетри, појачана синтеза масних киселина у јетри, повећана естерификација масних киселина у триглицериде, смањено излучивање или ослобађање масти из јетре. Масну јетру обично називају и тиха болест, јер врло често није праћена никаквим симптомима, посебно када је стање у почетној фази. Ако болест узнапредује, за шта је потребно и неколико година или деценија, могу се појавити неки нетипични знаци.

Симптоми болести јетре као што су мучнина, општа слабост, нарушена моћ расуђивања, губитак тежине и апетита, конфузност или проблем с концентрацијом се углавном јављају онда када је обољење прешло неколико фаза и дошло до стадијума да је посета лекару неопходна. Међутим, оболели често не схвате ове симптоме као нешто битно, те болест узме маха. Осим тога, симптоми масне јетре се могу огледати у виду бола у централном или горњем делу стомака, тамних мрља на кожи врата или подлакта. Највећи показатељи су увећана јетра и бол у јетри. Масна јетра код неалкохоличара се може излечити и повући, али се може и погоршати уколико се лечењу не приступи на време, док је код алкохоличара ситуација нешто другачија. Симптоми код алкохоличара се врло често погоршавају након конзумирања алкохола, што заправо и доводи до стварања масне јетре.

Симптоми обољења јетре који су специфични су жућкаста пребојеност коже,свраб,лако стварање модрица – услед смањене продукције фактора за загрушавање крви.

Масну јетру узрокују бројни урођени и стечени поремећаји метаболизма масти.То се најбоље види из крвне слике и повишеног нивоа триглицерида или холестерола у крви. Такође, на масну јетру утичу и одређени медикаменти, али се не сме изоставити и вирусни хепатитис, као и велики губитак тежине или неухрањеност. Студије показују да претерано размножавање бактерија у танком цреву, може да допринесе појави неалкохоличарске масне јетре. Али свакако се уз то не смеју изоставити ни други дигестивни проблеми, па генерално, било шта што хронично оптерећује јетру може негативно да утиче на рад јетре.

Неумерено конзумирање алкохола, кофеина и шећера;

Фармаколошка средства и различити токсини из окружења;

Велика заступљеност пестицида и адитива у намирницама.

Главна функција јетре је разградња свих материја које доспеју у људски организам, па је потребно бринути о самом органу, и не дозволити да лоши лични избори утичу на настанак масне јетре и здравље уопште. Како су симптоми масне јетре врло слични симптомима бројних других болести, некада је тешко уочити да је заправо реч о масној јетри. Међутим, уколико се појаве болови услед увећане јетре, стање јетре се утвђује једноставним опипивањем стомака, које прате специфичне анализе крви.

Два основна параметра рада јетре су АЛТ (аланин аминотрансфераза) и АСТ (аспартат аминотрансфераза). Уколико су вредности ових ензима повишене, нема сумње да постоји проблем у функционисању јетре. Један од начина за утврђивање да ли је са јетром све у реду је ултразвучни преглед, док се најпрецизнија дијагноза добија биопсијом, односно узимањем дела ткива које се даље шаље на анализу. Међутим, ова метода је последњи корак онда када се елиминишу сви остали узрочници болести поремећаја рада јетре. Како је јетра код човека други по реду највећи орган у телу, самим тим је одговоран за многе процесе у организму. Јетра служи као филтер за све штетне супстанце у намирницама које се редовно уносе, а цео процес је могуће пореметити ако се у јетри повећа концентрација липида.

Лечење зависи од узрока настанка масне јетре. Своди се на апсолутну забрану конзумирања алкохола, примену хепатопротективних лекова и уноса већих количина угљених хидрата и протеина у исхрани. Смањење телесне тежине и регулисање исхране често ће бити препорука.

Текст на основу извора уредила др Јована Маринковић, Општа болница Панчево, Одељење за радиолошку дијагностику.

Извор-Стетоскоп. инфо