1 2 3 4 5

ВестиСмањенa листа чекања за операцију катаракте

Током прошле године у Очној болници Опште болнице Панчево обављено је близу хиљаду операција катаракте. Тренутно је на листи око 200 пацијнета који ће бити оперисани у наредна три месеца.

Ранијих година чекало се по неколко година да се пацијенти који имају катаракту оперишу. Захваљући новим апаратима који су купљени, сочива којих има на листи чекања на којој је некада било више хиљада пацијента, на операцију катаракте чека око двеста пацијента.

„Ради се најсавременија операција катаракте, сочива има, листа чекања није дуга око 200 пацијента, најдуже се чека 3-4 месеца. За операцију, након позивања урадити преглед интернисте, лабораторију и уз одговарајуће анализе пацијент се оперише. Операција се обавља у локалној анестезији", каже др Драган Станковић начелник Очне болнице.

Пацијент у болници током операције катаракте остаје до три дана али се неком ова услуга ради и амбулантно.

„Катаркта погађа све више млађе људе, она више није везана за старију животну доб. Генетика у томе игра главну улогу, али ако вам је бака катаракту добила у 90 ви можете да очекујете да ће се то десити у 70, а код њихових унука можда у 60", каже др Драган Станковић начелник Очне болнице.

Често питања пацијената да ли када оперишу катаракту она оможе да се варти. Катаракта се невраћа у оном класичном смислу али може доћи до замућења вида.

„Појављује се замућење задње капсуле. После операције катаракте од природног сочива остаје задња капсула у коју се уграђује вештачко сочиво. После пар година може доћи до замућења, она се не оперише, него се пробија ласером, а ми немамо тај ласер и пацијенте упућујемо на ВМА и Пастерову", истиче доктор Драган Станковић начелник Очне болнице.

Поред опреме која је недавно обновљена, у Очној болници планирају да набаве и ласер за пацијенете код којих се јави проблем са видом после операције катаракте, како би и тај проблем који се код неких пацијента јавља после неколико година од операције био решен у Очној болници.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево

Извор: РТВ Панчево
датум: 2.1.2024.