1 2 3 4 5

ВестиШта је акутни синуситис (упала синуса)?

Синуси су шупљине у костима лобање који, најчешће у зимском периоду, могу да буду подложни запаљенским процесима и узроковати тегобе са дисањем. Том приликом, накупља се већа количина слузи која ствара осећај бола, тежине и зачепљености, јер отежано отиче секрета. Запаљење слузокоже ових структура, назива се синуситис.

Најчешћи узрочници упале су вируси: риновируси (узрочници прехладе) а могу бити и бактерије и алергени, али и гљивичне инфекције.

Слузокожа која облаже синусе, нос и ждрело, се упале, настаје отеченост слузокоже што спречава дренажу секрета и доводи до главобоље, притиска изнад очију и осталих симптома акутне упале синуса

Који су симптоми и знаци акутног синуситиса?
- сливање секрета низ задњи зид ждрела
- зачепљеност горњих дисајних путева што отежава дисање
- бол и притисак, оток око очију, носа и у пределу чела
- бол у горњој вилици
- смањен осећај укуса и мириса
- бол у грлу
- умор и исцрпљеност
- бол у уху
- повишена телесна температура
Особе које имају носне полипе, увећане крајнике, девијацију преграде носа и неке поремећаје имуног система су склоније инфекцији синуса.

Компликације акутног синуситиса могу бити: менингитис (запаљење можданих овојница), упала средњег уха, погоршање астме, упала структура ока. То се догађа врло ретко, али свакако треба о томе водити рачуна.

Како се поставља дијагноза акутног синуситиса?
Акутни синуситис најчешће се дијагностикује објективним прегледом лекара. У већини случајева, није потребна додатна дијагностника али се може учинити: рендгенски снимак синуса, ЦТ (скенер) или НМР (магнетна резонанца).
Брисеви носа се не раде рутински. Специјалиста оториноларингологије користи инстумент под називом ендоскоп да би прегледао слузницу синуса и утврдио постоји ли упала, полипи , девијација септума и слично.
У случају да се ради о хроничној упали, постоји и могућност алергија што се утврђује алерголошким тестирањем.

Како се лечи акутни синуситис?
У већини случајева акутна упала синуса не захтева посебну терапију; довољно је испирати нос физиолошким раствором неколико пута на дан и корисити капи за нос неколико дана.
За болове се користи парацетамол, аспирин...
Требало би уносити више течности у организам што помаже да се размекша слуз у синусима.
Требало би избегавати унос алкохола и пушење (код пушача, дувански дим убзава производњу секрета и смањује његово излучивање) Инхалација топлим испарењима са додацима неких чајева може да помогне.

У случају да тегобе трају дуже од 10 дана, треба се јавити лекару који на основу клиничке слике, или евентуалног погоршањ аможе укључити антибиотике (са антибиотицима, лечење не започиње рутински, јер је најчешћи узрочник акутног синутиса вирусна инфекција).
Могу се користити и антихистаминици који не седирају и кортикостероиди за локалну промену који се могу користити и дугорочно код особа са хроничним синуситисом.
Код асматичара и оболелих од хроничне опстуктивне болести плућа, терапија антибиотицима је препоручљива због превенције могућих тежих компликација примарне болести.

Извор: "simptomi.rs"