Вести
Шећерна јединица
Како би се олакшао и упростио поступак састављања јеловника за дијабетичаре - уведено је рачунање. Рачунање замењује мерење хране вагом. Пошто се 60% потреба добија из угљених хидрата, потребно је упознати угљенохидратну или шећерну јединицу. Треба знати рачунати колико сваки оброк има шећерних јединица, калорија, слатког индекса, итд.
Шта је шећерна јединица?
Шећерна јединица је основна мера за сналажење у исхрани дијабетичара.
1 шећерна јединица = 12 грама угљених хидрата
(48 кцал / 201.6 кЈ)
Колико поједине намирнице садрже шећерних јединица учи се визуелно. Танка кришка хлеба, једна шоља млека, пластична чаша јогурта, једна средња јабука, крушка, кромпир, пола кукуруза или кроасана, 4 шљиве, пола банане, 4 коцкице чоколаде и друго садрже једну шећерну јединицу.
Млеко и млечни производи садрже шећерне једнице, али месо, риба и јаја не садрже.
Америчка асоцијација за дијабетес (АДА) је направила таблице исхране, да би олакшала састављање јеловника људима оболелих од дијабетеса. Таблице исхране су направљене тако да је храна у њима подељена по групама. У свакој групи се налази храна која је иста у садржају угљених хидрата, беланчевина, масти и калорија. Намирнице у свакој појединачној групи се могу међусобно замењивати, а да таква "замена" не квари контролу шећерне болести.
Да бисте разумели АДА таблицу исхране (или таблицу замене), морате да научите следеће:
•поделу хране по групама
•мерну јединицу за сваку групу намирница
•колико свака мерна једница садржи угљених хидрата (УХ), беланчевина (Б), масти (М) и килокалорија (кцал)
Намирнице у истој групи се могу међусобно замењивати при састављању оброка. У овим таблицама, храна је разврстана у шест група намирница:
1.хлеб и замене за хлеб
2.млеко и замене за млеко
3.месо и замене за месо
4.воће
5.поврће
6.маст и замене за маст
Намирнице које такође садрже 12 гр угљених хидрата:
Хлеб и замене:
1 кришка проје (35 гр), 1 кришка интегралног хлеба (35 гр), 25 гр тоста, 35 гр лиснатог теста (смрзнутог), 3 шоље кокица, 30 гр подлоге за пицу (смрзнуто тесто), 1 палачинка, 15 гр сланог кекса или крекера (5 крекера), 20 гр корнфлејкса, 20 гр јечмених, овсених, ражених или пшеничних пахуљица, 20 гр кукурузног брашна, 15 гр пшеничног брашна, 20 гр интегралног пшеничног брашна, 15 гр пудинга од ваниле или од чоколаде, 100 гр пиреа од кромпира.
Млеко:
200 мл млека, јогурта или кефира са 0.3% масти; 200 мл млека, јогурта, павлаке са 1.5% масти.
Месо и месне прерађевине:
посна меса (месо А) - 30 гр говедине, свињетине, телетине, живине (без кожице) и рибе, 2 средње сардине, 1/4 шоље туњевине, 60 гр рачића; полумасна меса (месо Б) - 30 гр млевеног меса или шницли од телетине и говедине, живина са кожицом, 30 гр производа од свињског меса и 30 грама производа од овчетине; масна меса - 30 гр млевеног меса од овчетине или свињетине; сиреви - 45 гр посног крављег сира, 30 гр масног крављег сира, 30 гр овчијег сира, 30 гр траписта, 1 кашичица бутера од кикирикија, 2 кашичице пармезана; остало - једно цело јаје, 3 беланца, 30 гр саламе, 1 виршла, 1/4 млека, јогурта, павлаке са 3.5% масти.
Воће:
суво воће - 20 гр јабука, 20 гр кајсија, 15 гр банана, 10 гр смокава, 25 гр датула, 25 гр сувог грожђа, 20 гр шљива; природни сокови - 130 гр сока од јабуке, крушке или поморанџе, 160 гр сока од јагода, 120 гр сока од боровнице или грожђа.
Не морају се рачунати до 50 гр:
кикирики, пистаћи, лешник, семенке од бундеве, семенке од сунцокрета, бадем.
Поврће:
150 гр куваног кукуруза; неограничено се може конзумирати: аспрагус, бамбус, броколи, боранија, целер, кинески купус, зелена салата.
Масти: незасићене
2 кашичице маргарина, мајонеза или уља од сунцокрета, кукуруза, маслине, соје; засићене - 1 кашичица маслаца, сланине, павлаке, крем сира, или руске салате; ораси и семенке - 7 маслина, 10 бадема, 6 кикирикија, 5 ораха, 6 лешника, 2 кашике семенки од бундеве, 1 равна кашика семенки од сунцокрета.
Слаткиши:
25 гр џема за дијабетичаре са фруктозом, 40 гр џема за дијабетичаре који садрже фруктозу са заслађивачем, 12 гр фруктозе , 12 гр сорбитола, 2 равне кашичице кристалног шећера, 2 равне кашичице мармеладе, 1 равна кашичица меда.
Напомена: неко поврће има много калорија, а не садржи угљене хидрате (нпр. 200 гр авокада има 460 кцал). Једна крменадла, 1 мали хамбургер или 1/2 белог меса од пилећих груди имају 90 гр и рачунају се као 3 јединице меса!
Мерна јединица за сваку групу намирница:
•Хлеб и замене за хлеб = 1 кришка хлеба (25 гр)
•Млеко и замене за млеко = 1 шоља (250 мл)
•Месо и замене за месо = 30 грама
•Воће = 1 мала јабука која садржи 110 гр (са кором)
•Поврће А = нема мере, поврће Б =200 гр
•Маст и замене за маст = 1 кашичица
Наравоученије :
Практично, следеће количине намирница могу да замењују једна другу: 1 кришка хлеба, 20 грама некуваних резанаца, 1 јабука, 15 грама пиринча, 90 грама неољуштене банане, 1 кромпир од 80 грама, 250 мл млека.Дакле, сви они садрже исту количину угљених хидрата = 12 грама. Унешени као храна подижу шећер у крви, углавном, до истог нивоа.
Колико грама угљених хидрата "покрива" једна јединица инсулина?
Иако су потребе индивидуалне, просечно 2-4 јединице инсулина су потребне за 12 грама угљених хидрата. Добро је да то знају они који су на интензивираној инсулинској терапији (тип 1). Према оброку могу лако да израчунају број јединица инсулина који ће себи дати. За дијабетичаре на терапији инсулинском пумпом, просечно је довољна 1 инсулинска јединица за 10-12 грама угљених хидрата (мада дозе могу да варирају, од 1 и.ј. за 8 гр УХ до 1 и.ј. за 25 гр УХ).
Текст на основу извора уредила др Ивона Миленковић, ОБ Панчево
Извор:A C Hannah, The International Sugar Trade, Cambridge: Woodhead, 1996. ISBN 1-85573-069-3