1 2 3 4 5

ВестиШећерна болест у трудноћи

Дијабетес представља све заступљенију болести међу трудницама, из више разлога, неадекватна исхрана препуна простим угљеним хидратима, смањена физичка активност у општоој популацији, последнично гојазност, старије прворотке, повишен крвни притисак(често су удружени) ...

Постоји више подтипова дијебетеса:
Дијабетес тип I – пацијенткиње су на терапији инсулином и постоји пре трудноће,
Дијабетес тип II -пацијенткиње су на оралној терапији хипогликеммицима, такође постоји пре трудноће,

Гестациони дијабетес (труднички) – дефинше се као дијабетес који је откривен у трудноћи, а раније није био очит.
У овом случају ћемо причати о гестационом - трудничком дијабетесу, иако ни друга два нису нимало наивна и врло могу утицати на трудницу, плод и сам исход трудноће.
У основи гестационог дијабетеса постоји повишена инсулинска резистенција (смањена могућност уноса шећера у ћелије ради бољег функционисања) те је вредност шећера у крви повишена и у повишеној мери се преноси кроз постељицу ка плоду.
Дијагностика се обавља узимањем добре анамнезе (личних и породичних података), дијагностичких тестова, крвних анализа које налаже ваш гинеколог.
Између осталих ту је и ОГТТ 75гр(тест оптерећења шећером са 75 гр глукозе) који се најчешће ради између 24-28 недеље трудноће, али га је могуће радити и раније ,ако су добијени лични или породични подаци који би створили сумњу код вашег гинеколога да сте могући „кандидат“ за развој гестационог дијабетеса у било ком моменту трудноће.
У склопу постављене дијагнозе, мења се и приступ оваквој трудници, јер су потенцијалне компликације многобројне:

Компликације код мајке: хипертензија, прееклампсија, дијабетична кетоацидоза, ретинопатија, нефропатиија, кардиоваскуларне сметње (последњих неколико компликација чешће код преегзистирајућег дуготрајног дијабетеса, 10 и више година). Ту су посебни подтипови дијабетеса Б,Ц,Д,Е,Р,Х,Т –
Компликације код плода: чешћи рани спонтани побачаји, чешће урођене аномалије (али израженије код жена које су имале дијабетес пре трудноће или се појавио након првог триместра трудноће , интраутерини застој у раст плода, чешћа макрозомија плода (велике бебе), изненадна смрт плода пред крај трудноће. И нагласио бих да „велике“ бебе не значе одмах бољитак, то су врло рањиве и крхке бебе и зато их педијатри од милоште зову „џинови на стакленим ногама“.

Компликације код новорођенчета: полицитемија(гушћа крв), хипогликемија новорођенчета(нижи шећер), хипокалцемија, хипербилирубинемија(прати полицитемију), хипертрофичне кардиомиопатије(увећано срце), РДС-респираторни дистрес синдром(спорије сазревају плућа оваквих беба, те је потребно пар дана да се адаптирају на живот у спољашњем свету, ван материце), порођајне повреде (најчеће прелом кључне кости, кефалхематом, „caput succedaneum “ ). Ове повреде или промене звуче драматично, али брзо зарастају, повлачи се кефалохематом за 24ч и ово апсолутно не значи да свака трудница треба да буде порођена царским резом (иако је учесталост већа код таквих пацијенткиња). Обе повреде и промене су заступљене и код трудница, порођаја и новорођенчади чије мајке немају дијабетес. То уопште не значи да је некон „измалтретирао или изломио“ вашу бебу. То нико не жели, али је увек за бебу бољи природни порођај од царског реза.

Овакви потомци мајци мајки са дијабетесом могу имати и дугорочне компликације: дијабетес, хипертензију, гојазност, проблеме са метаболизмом масти (повишен ниво у крви) касније у животу.

Терапија дијабетеса у трудноћи се базира на три корака:
-хигијенско дијететски режим исхране,уз савет ендокринолога и нутриционисте
-перорална терапија(метформин)
-инсулин

Такође бих још напоменуо да ове труднице имају већи ризик да и у следећој трудноћи развију гестациони дијабетес,као и да касније у животу имају дијабетес.

Текст уредио др Горан Гавриловић, спец. гинеколог – акушер на Гинеколошком одељењу ОБП.