1 2 3 4 5

Вести„SALMONELLA TYPHI"

„Salmonella typhi" је Грам негативан бацил из фамилије „Enterobacteriaceae", величине 2 - 4 микрона, покретан обавијен трепљама, аспороген, осетљив на хемијске и физичке агенсе. Температура од 55°С га убија за 30 минута, а отпоран је на ниске температуре.

Пут преношења
Оболева само човек те је он једино и резервоар. Болест се назива салмонелоза и типична је феко - орална инфекција и може се пренети на друге директно преко мокраће и столице оболелог или клицоноше и индиректно преко заражене воде, али и преко риба шкољки, поврћа у које је доспела заражена вода.

Патолошки (медицински) значај
Трбушни тифус је акутно инфективно и контагиозно обољење септично токсичног карактера које се карактерише фебрис континуом, тифозним стањем, тифозним језиком, брадикардијом, спленомегалијом, розеолом.

Након инкубације од 5 - 15 дана болест пролази кроз 4 стадијума:

„Stadium incrementi" - траје 7 - 10 дана и одликује се неспецифичним симптомима инфекције са постепеним свакодневним порастом температуре за пола степена све до 40 степени на крају прве недеље. Доминантан симптом је главобоља, губитак апетита, малаксалост, несаница, понекад епистакса (крвављење из носа), пролив или опстипација (затвор).

„Stadium acmis" - траје 10 - 15 дана, температура је стална - „febris kontinua", без дрхтавице и знојења. Болесник се жали на главобољу, болове у мишићима и зглобовима, јаку малаксалост, несаницу. Слабо спава, нема апетит. Столице су учестале, 5 - 6 дневно, жуто - зелене као чорба од грашка. У објективном налазу доминира бледило, тифозно стање (поремећено стање свести, при чему је болесник у заносу и бунца, између тога је поспан), тифозни језик (сув, испуцао храпав, као храстова кора, обложен, подрхтава), брадикардија (успорен рад срца), спленомегалија (увећане јетра и слезина), розеола (оспа на кожи трупа и трбуха).

„Stadijum decrementi" - стадијум регресије симптома и траје 7 дана за које време пада температура, враћа се сан, апетит. Слезина се смањује, опоравак је спор.

Стадијум реконвалесценције - може да траје до 2 месеца, болесници осећају умор и брзо замарање.

Микробиолошка дијагностика
Микробиолошким исипитивањем открива се узрочник у хемокултури, столици, мокраћи. Знатно ређе се салмонеле могу изоловати из жучи, ликвора, костне сржи. Хемокултура је позитивна док траје фебрилност. У столици може да се изолује бацил од почетка инкубације до оздрављења. За серлошку дијагнозу се користи Њидал - ова реакција аглутинације. Узорке крви за серолошке реакције треба узимати најмање два пута у току обољења: први пут у току прве недеље болести, а затим наокон 7-10 дана, када ниво антитела достиже максимум.

Лечење
Примењује се етиолошка, дијетална и симптоматска терапија. Као каузални лек обично се препоручује хлорамфеникол. Дијетална терапија је важна и препоручује лако сварљиву, високо-калоричну исхрану (пасирано поврће, супа, пиринач, млеко јаје) у мањим количинама и чешће. Симптоматска терапија подразумева антипиретике, аналгетике, антимикотике и витамине.
Извор: стетоскоп.инфо
датум: 2.1.2024.