1 2 3 4 5

ВестиЗнања о ковиду 19 после годину дана борбе

Повећева се број пацијента који су инфицирани вирусом короне и неопходно им је болничко лечење. После годину дана борбе са вирусом ковид 19 који је за лекаре и све нас у почетку био непознаница и понашао се супротно свим досашњим медицнским знањима инфектолог др Моша Марковић истиче шта смо до сада сазнали о овом вирусу.

„Оно што можемо закључити након годину дана борбе са овим вирусом је да је болест веома опасна, лако преносива, да постоји нека генетика самог макро организма односно људског организма која доводи до тога да неко оболи. Читаве породице обољевају од ове болести, а опет са друге стране неки који су оболели нихови блиски недобијају вирус, ма да свако може да оболи. Имамо људе који годину дана раде у ковиду и тек сада обољевају. Тако да карактеристична слика је врло слична грипу али се по неким карактеристикама одваја. Слика ренгенска упале плућа је слична грипу али овде то чешће виђамо него код грипа. Последице су такође дуготрајније", каже инфектолог др Моша Марковић.

После прележане короне пацијентима се често контролише Д димер који показује да ли имају склоност ка тромбози. Правила нема напомиње доктор Марковић.

„Има људи који прележе корону и ништа се непојави има оних који имају благе симптоме а висок Д димер и онда се плашимо тромбозе. Врло често ова болест даје ситне тромбозе у малим сегментима плућа и то прође без икаквих проблем ", наводи др Марковић.

Није ретко да неко има симптоме короне уради PSR тест и он је негативан, клиничка слига говори више од теста напомиње доктор и такви пацијенти се лече.

„Постоје такви пацијенти њих посебно шифрирамо све указује на корону, а нисмо успели да докажемо присуство вируса ", додао је Марковић.

Важна је вакцинација али и поштовање мера које су прописане како би савладали овај вирус који је однео многе животе и променио свет у коме живимо.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 05.03.2021.