1 2 3 4 5

ВестиПнеумоторакс

Пнеумоторакс је присуство ваздуха у плеуралном простору, обично са већим или мањим колапсом плућа. Код пнеумоторакса ваздух се акумулира у плеури. Количина ваздуха заробљена у плеуралном простору одређује степен колапса плућа.

Код отвореног пнеумоторакса, који је обично последица трауме, ваздух протиче између плеуралног простора и спољне средине. Код затвореног пнеумоторакса ваздух доспева у плеурални простор, али не може да изађе из њега, што доводи до колапса захваћеног плућног крила. Такав колапс врши притисак на остале околне органе и велике крвне судове, што значајно умањује минутни волумен срца.

Врсте пнеумоторакса

Спонатни пнеумоторакс – може да се јави код болесника са већ постојећим пулмолошким обољењима, за време физичког напора или кашља.

Трауматски пнеумоторакс- може се јавити као последица повреде грудног коша (рана од ватреног оружија, убодна рана..). Обично га прати и крв у плеуралном простору (хемоторакс).

Тензиони (вентилни) пнеумоторакс – може да доведе до поремећаја срца и медијастинума у супротну страну, што доводи до циркулаторног колапса.

Мањи пнеумоторакси могу да се ресорбују и спонтано, док већи захтевају дренажу.

Код пнеумоторакса јавља се изненадни оштар плеурални бол који се погоршава покретима грудног коша, дисањем и кашљем. Покрети грудног коша су асиметрични. Изражена је цијаноза и јак осећај недостатка ваздуха. Аускутацијом грудног коша лекар открива смањење или одсуство дисајних шумова изнад колабираног плућног крила. Болесник са умереним или тешким пнеумотораксом може да доживи дубок респираторни дистрес, слаб и убрзан пулс, бледило, набреклост вена врата, анксиозност.

Код сумње на пнеумоторакс, без одлагања, болесника треба хоспитализовати. Без лечења, велики пнеумоторакс може изазвати слабљење функције плућа и циркулације. Лечење спонтаног пнеумоторакса може бити конзервативно (дренажа) и оперативно (торакотомија). Конзерватиним начином лечења могу се решити око 90% спонтаних пнеумоторакса.

Текст на основу извора уредила Јелена Гуцијан, струковна медицинска сестра

Литература: Хитна стања у интерној медицини,

Слободанка Манојловић