1 2 3 4 5

ВестиПсоријаза

Псоријаза је хронично, аутоимуно обољење коже. Одликује се рецидивирајућим током. Поред генетске предиспозиције, битан фактор за њено испољавање представљају УВ зраци ( рецидивира зими, уводи се у ремисију лети) али и појава инфекције, нпр. горњих дисајних путева, која често представља окидач за даљу неконтролисану активацију имуног система.

У клиничкој слици доминира појава еритематозних плакова са беличастом сквамом. Предилекциона места су екстензорне стране екстремитета, поглавина и лумбосакрална регија. Такође је примећено да се чешће јавља на местима претходних повреда. Поред наведених, може захватити и друге регије коже, али и њихове аднексе. Псоријаза нокатних плоча препознаје се по пунктиформним импресијама на њиховој површини, појаве жуте пребојености плоче, задебљању и одвајању од нокатног кревеца.

Поред овог, постоје и други облици:
- Гутатна псоријаза- настаје након стафилококне инфекције горњих респираторних путева, брзо прогредира
- Пустулозна псоријаза- подразумева појаву изолованих пустула на скавамама или ван њих, одликује се тежом клиничком сликом
- Псоријазна еритродермија- представља генерализовани еритем, праћен сквамама и ексфолијацијом
Дијагноза се поставља на основу клиничке слике, може се потврдити биопсијом.
Терапија се у зависности од тежине клиничке слике примењује локално или системски. Велики значај има фототерапија. Од локалних агенаса највише се примењују : кератолитици, стероиди, аналози витамина Д, препарати катрана и ретиноиди. Системски се примењују орални ретиноиди и биолошки агенси који по структури одговарају фузионим протеинима и антителима. Кортикостероиди у системској примени се избегавају због изразитих погоршања након обуставе примене. Фототерапија подразумева примену и УВА и УВБ зрака.

Текст на основу извора уредила др Миломирка Димитријевић, Одељење за пријем и збрињавање ургентних стања

Литература:
1. Ален Р. Мајерс / превод Милка Ј. Дрезгић - НМС Медицина, уџбеник, пето издање, ЛВВ 2005.