1 2 3 4 5

ВестиПромрзлина или смрзотина

Промрзлина или смрзотина „Congelatio“ настаје као акутна манифестација на дејство ниске температуре. Фаворизујући фактори су повећана влажност ваздуха, телесни напор, алкохолисаност. Настаје смрзавање коже, поткожног ткива, мишића и костију. Промене настају најпре на прстима руку и ногу, у пределу пете, на носу, бради, ушним шкољкама. Промрзлине најчешће настају при температури око нуле или нижој. За настанак промрзлина нарочито је важно деловање ветра велике брзине и то може довести до промрзлина и на нешто вишој температури. Важна је и дужина деловања ниске температуре која може довести до спуштања унутрашње телесне температуре на 18-21 °C.

Ево како да их препознате и како да реагујете:
Први степен: Бледиило коже, вазодилатација (ширење крвних судова) праћена модрилом и отоком коже, сврабом, осећајем печења у трајању од неколико сати.
Други степен: Карактерише се појавом везикула и була (већих и мањих мехура)
Трећи степен: Некроза коже и поткожног ткива са јаким боловима, придодатом секундарним инфекцијом и могућим другим компликацијама.
Четврти степен: Гангренозне промене свих ткива захваћеног дела тела.
Рововско стопало представљају смрзотине на стопалима настале при дуготрајном боравку у влажној средини, при температури од око 0°C, па и нешто вишим. За њихов настанак је од посебног значаја присуство преципитирајућих фактора: успорена циркулација изазвана дуготрајним стајањем или ограниченоим кретањем у тесној и влажној обући (војник у рову).

Никако немојте радити ово:
- Загревати промрзле делове тела ако их не можете одржавати топлим. Поновно смрзавање може да проузрокује још већа оштећења. За загревање промрзлина користити директне суве изворе топлоте (као што је радијатор, грeјалица, термофор, фен). Директна топлота може да узрокује оштећење ткива.
Такође, промрзле делове тела немојте масирати, а немојте да дозволите повређеном да пуши и пије алкохол док се не опорави - то утиче на циркулацију.

Повређеног према могућностима, пренети у топлу просторију, скинути влажну одећу као и све што стеже: нпр. чарапе, чизме, ципеле, рукавице, прстен. Мехури се не смеју отварати, само се покрију стерилном газом. Прсти на рукама и ногама држе се одвојени уметнутом меканом и сувом тканином.Ако је доступна медицинска помоћ, боље је на захваћена подручја ставити суву стерилну газу, смрзнути екстремитети морају се имобилизовати, повређеног транспортовати у медицинску установу.

Ако медицинска помоћ није доступна, можете дати прву помоћ загрејавањем смрзотине. Смрзотине се не смеју нагло загрејавати стављањем у топлу воду или покривати термофорима. Да би се спречила појава локалних механизама деструкције, који се максимално развијају за време наглог загрејавања, пре третирања локалне повреде топлотом треба спровести загрејавање унутрашњости тела (уношење болесника у топлу просторију и давање топлих напитака). После подизања температуре треба започети загрејавање смрзнутих делова тела у води почетне температуре 10 до 15°C. Температура воде поступно се повећава, сваких 5 минута за 5°C, до максималне температуре од 40°C. Трљање смрзнутог дела тела снегом или рукама, или излагање извору топлоте је забрањено јер такав поступак редовно узрокује још већа оштећења и ствара повољне услове за инфекцију. За време загрејавања дати лекове против болова, с обзиром да је загрејавање смрзотине веома болно.

Површно локално охлађење углавном се успешно решава загрејавањем властитом топлотом тела, или топлотом тела спасиоца. Смрзнути делови тела морају потпуно мировати – мора се извршити имобилизација приручним или стандардним средствима. Пре имобилизације смрзнути део се мора обмотати меканом, по могућности вуненом тканином. Промрзли делови не завијају се завојем нити се смеју навлачити чарапе које стежу. Фиксација уз имобилизационо средство мора бити лабава. Смрзнути доњи екстремитети морају бити у повишеном положају, а положај повређеног је лежећи. Поново смрзавање одмрзнутих делова тела може узроковати још већа оштећења него првобитна смрзотина. Да би се то спречило, треба захваћене делове тела лабаво омотати меканом, по могућности вуненом тканином и држати болесника у топлом.
Дајте болеснику топле, зашећерене напитке да би надокнадили изгубљену течност.

Текст на основу извора уредио, медицински техничар Милан Кивић, Општа болница Панчево

Извори:
https://www.stetoskop.info/hitna-stanja/promrzline
https://www.blic.rs/vesti/drustvo/kako-da-tretirate-promrzline-ne-trljajte-ih-i-ni-slucajno-ih-ne-izlazite-peci-ili/7jewqqf
https://www.alo.rs/alo-saveta/zdravlje/kako-da-izlecite-promrzline-na-kozi/148966/vest
https://mondo.rs/Magazin/Zdravlje/a972374/Promrzline-kako-se-tretiraju-kako-ugrejati-promrzle-prste.html