1 2 3 4 5

ВестиПРОМЕНЕ У ОРГАНИЗМУ ТРУДНИЦЕ

У трудноћи настају многобројне промене на телу и психи труднице. Ове промене изазване су како стварањем и развојем новог бића у материци, тако и појачаним дејством извесних ендокриних жлезда мајке, такође и дејством постељице као ендокриним органом.

Организам мајке за време трудноће је изложен изразитом напору, јер траба да задовољи не само мајку већ и организам самог плода. Зато сви орани тада користе помоћну снагу. Код највећег броја жена долази до промена на кожи у смислу појачане пигментације. Запажају се најпре на кожи лица, где се јављају такозване трудничке пеге. Врат труднице је лако задебљан, јер се штитна жледа увећава. Масно и жлездано ткиво дојке се умножава. Кожа дојки потамни, ареоле су шире, брадавице су истакнутије. Са напредовањем трудноће, трбух се увећава а кожа се све више растеже.Тада се јављају растези или стрије који су свежи светло-ружичасте боје, а након порођаја су седефасто-беличасте боје. Средња линија која спаја пупак и симфизу потамни и назива се линеа фусца. Спољни полни органи жене набубре, слузокожа постаје ливидна. Појачава се венски цртеж на ногама, јављају се проширене вене на вулви и потколеницама.

На почетку је трудноћа праћена често губитком апетита, осећајем муке, гађењем и повраћањем. Увећана материца у другој половини трудноће прави притисак на црева, диафрагму и крвне судве у трбуху, зато су чести хемороиди код трудница, као и затвор. Често се јављају знаци циститиса, пијелонефитиса, нагон за учесталим мокрењем.

После порођаја нестају све тегобе и велики бој промена изазваних трудноћом. Међутим има промена које не ишчезавају, као на пример дојке код жена која нису рађале су округле и причвршћене за грудни кош на широкој бази, брадавице су мање и нежније. Код роткиња дојке су опуштене, причвршћене на ужој бази, брадавице су крупније, грубље. Из дојке жене која је рађала,често се може истиснути по која кап колострума иако није у трудноћи.

Текст уредио др Емир Шефити, ГАО

Извор: Гинекологија и акушерство др Младеновић