1 2 3 4 5

ВестиПРОЛЕЋНЕ АЛЕРГИЈЕ КОД ДЕЦЕ

Са доласком пролећа смо активнији и проводимо више времена у природи. Последњих година деца и одрасли се све више суочавају са симптомима алергије чији узрочници су алергени из природе: полен дрвећа, трава и корова. Ово су спољашњи инхалаторни алергени, а постоје и инхалаторни алергени из унутрашње средине: прашина, гриње, длака домаћих животиња. Поред инхалаторних алергена, алергијска реакција може се јавити и код уношења одређених намирница (нутритивни алергени), затим постоји алергија на лекове, као и алергија на контактне алергене, инсекте, хладноћу, топлоту, сунчево зрачење.

Алергија се дефинише као прејака реакција организма на агенсе из околине, које организам препознаје као опасност, на шта реагује бурном одбраном. У алергијске реакције већином су укључена ИгЕ антитела. Ова антитела вежу се на рецепторе мастоцита (посебних одбрамбених ћелија) који садрже хистамин. Када дође до овог споја, мастоцит отпушта хистамин у околину и на тај начин покушава да упозори организам на напад. То проузрокује ширење околних капилара и појаву симптома алергије: кијања, обилне воденкасте секреције из носа, сузења очију, црвенила очију, свраба, кашља, промуклости, гребања у грлу, осипа по кожи, пролива, повраћања, а у тежим случајевима отока дисајних путева који доводи до гушења. Код алергијске реакције имунолошки одбрамбени систем се бори против нежељене материје стварањем антитела.

За појаву алергија постоји генетска предиспозиција, па када дете има проблем, родитељи наводе да су и они имали или и даље имају алергијске реакције у виду поленске кијавице, екцема, астме.

Када преосетљиво дете дође у контакт са алергеном, у року од неколико минута, сати или дана испољиће се симптоми алергије. Поленске алергије су ретке код беба, најчешће се појављују код деце после треће године живота. Симптоми понекад могу бити слични инфекцијама изазваним вирусима.

Највећи проблеми се јављају са почетком пролећа и појавом полена у ваздуху. У мају је највећа концентрација полена трава, борова и липе, а у јуну осим полена трава и липе, и полена боквице и киселице.Код деце се поленска алергија испољава кроз тегобе органа за дисање: упорно кијање, појачана секреција из носа, свраб носа, чујно дисање и хркање, смањен осећај мириса. Често се јавља и свраб очију и појачано сузење, а може се јавити и гребање у грлу, као и поремећај слуха. Ако се поленска кијавица не препозна на време, може да се искомпликује упалом синуса и средњег уха. У ређим случајевима алергени могу да проузрокују напад астме, стога пролећне алергије треба озбиљно схватити и потражити помоћ лекара.

Да ли је и на шта неко алергичан може да покаже алерголошко тестирање? Најчешће се раде кожне пробе на палету инхалаторних алергена . Постоји и алерголошко тестирање из крви. Иако сва тестирања могу бити негативна, не значи да није присутна алергија, јер су алергени бројни и нису сви обухваћени алерголошким тестирањем.

Ако се потврди алергија код детета на одређени алерген, лекар ће одредити терапију, првенствено антихистаминицима који могу да се примењују у дужем временском периоду, односно колико год је неопходно.

Постоје и превентивне мере, односно оно што родитељи могу да предузму да би њихово дете потпуно избегло или бар смањило контакт са алергеном који код њега доводи до симптома алергије. Концентација полена знатно варира у току дана, а највећа је у јутарњим часовима. Ветровити дани такође могу погоршати стање, јер ветар олакшава полену да дође у контакт са алергичним особама. Већа концентација полена је присутна и током топлих и сувих дана, а најмања концентација полена у ваздуху је после кише.

Након боравка у природи, потребно је да по доласку кући умијете дете, оперете му руке, почешљате га и промените му одећу, јер на тај начин елиминишете алергене које је донело из спољне средине. Такође, током највеће концентрације полена на који је дете алергично, дететову одећу не би требало сушити напољу. Важно је и да дете не буде изложено дуванском диму и јаким мирисима, јер ови фактори штетно делују на слузокожу и убрзавају дејство присутних алергена.

Олакшајте боравак вашег детета у природи предузимањем превентивних мера и поштовањем савета и терапије које одреди његов лекар.

Извор: стетоскоп.инфо датум: 3.4.2024.