1 2 3 4 5

ВестиПРОБИОТИК И АНТИБИОТИК

У организму човека постоји преко 500 врста бактерија. Све те бактерије су добре за организам, и одржавају нормалну физиолошку флору тј. цревну флору. Такве бактерије често се називају пробиотским бактеријама, и оне представљају примарну заштиту организма од патогених бактерија.

Цревна флора је подложна честим променама, и на њу утичу бројни фактори, како они из хране, тако и патогене бактерије и лекови који нарушавају нормалну цревну флору.

Једна од главних узрочника нарушавања цревне флора, и убијања „добрих“ бактерија, су свакако антибиотици. До данас, не постоји антибиотик који ће убијати само патогене бактерије, а не и „добре“. Честе употреба антибиотика, или неких лекова, нарушава нормалну цревну флору, и настају нежељени ефекти као што је дијареја, мучнина, повраћање.

Данас, у медицини, се често практикује, и пожељено је, узимати уз сваки антибиотик и пробиотик, како би се колико толико надокнадиле те „добре“ бактерије и повратила нормална цревна флора. Коришћење пробиотика омугаћава боље подношење антибиотика и бржи опоравак након њихове употребе.

Како користити пробиотик?
Пробиотик није нешто што се уноси само путем лека. Врло добро је познато да се пробиотик налази у многим намирницама.

Неке од намирница које су извор пробиотика су:
-Јогурт
-Кисели купус
-Кефир
-Кисели краставци
-Меки сиреви
-Сурутка
Оно што је битно је знање како и колико користити пробиотик. Велики унос пробиотика не значи да ће то допринети бржем опоравку цревне флоре. Треба бити веома опрезан са пробиотицима, јер могу да направе додатне мучнине и проблеме са стомаком. Ако се пробиотици уносе храном, онда треба често мењати храну која је извор пробиотика.

Не треба користити било које природне пробиотике за сваку болест. Важно је консултовати се са лекаром о начину исхране током присуства бактерије или гљивице. Један од примера је да особе које имају кандиду не би требало да једу млечне производе.

Опоравак цревне флоре зависи од тога колико је нарушена. Некад то може трајати недељама, а некада чак и месецима. Код особа са теже нарушеном цревном флором, често се користе пробиотици у види таблета, због њиховог бржег деловања.

Пробиотици у виду таблета имају брже деловање, и намењени су особама са осетљивим цревима, желудцем и генерално осетљивијем стомаком на антибиотике. Употреба пробиотика би тебало да буде у договору са доктором. Оно што је карактеристично је то да пробиотик треба користити пре јела, са пуно течности. Дакле, два сата пре јела попити једну капсулу пробиотика са доста течности. Након тога, оброк се нормално једе, без икаквих сметњи.

На крају, можемо истаћи да је здрава и разноврсна исхрана превенција нарушавања цревне флоре, и да таква исхрана не треба да буде део нечијег живота само у тренутку присуства неких патогених бактерија. Такође, пуно течности је једна од битних ствари у превенцији нарушавања цревне флоре приликом употребе антибиотика.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 16.3.2022.