1 2 3 4 5

ВестиПРОБИОТИК

Пробиотици су живе бактерије и квасци које су добре за пробавни систем и здравље целог организма. У телу има много бактерија, неке од њих су добре, док су друге лоше. Пробиотици спадају у добре бактерије јер користе организму да буде здрав, а пре свега цревима и целокупном систему за варење.

Пробиотике можете пронаћи у облику суплемената или их унети кроз храну, као што је на пример јогурт. Код проблема са дигестивним системом, лекари их често препоручују.

Како пробиотик помаже организму?
Бројна су истраживања и научници и даље покушавају да схвате како пробиотици тачно помажу организму. Сви они слажу се око једне ствари, а то је да нас пробиотици могу одржати здравим, на два начина:

- Када дође до губитка добрих бактерија у телу, на пример, након узимања антибиотика, пробиотици могу да надоместе те губитке.

- Успостављање равнотеже између добрих и лоших бактерија како би тело функционисало како треба.

Врсте пробиотика
Под пробиотике се уврштавају многе бактерије. Све оне имају различито дејство на организам, али свака од њих долази из једне од следеће две групе:

„Lactobaillus" - Ово је пробиотик са којим се најчешће срећемо. Ове бактерије се налазе у јогурту и другим ферментисаним намирницама. Углавном помажу код дијареје и онима који нису толерантни на лактозу.

„Bifidobacterium " - Налази се у неким млечним производима. Олакшава симптоме синдрома иритабилног црева (ИБС) и друге болести.

Овде треба споменути и „Saccharomices boulardii", квасац који се налази у пробиотицима. Иако за то нема званичних доказа, верује се да „Boulardii" помаже у борби против дијареје и проблема са пробавом.

Чему пробиотици служе?
Поред свих осталих бенефита, пробиотик помаже да се храна пренесе кроз стомак тако што утиче на живце који контролишу кретање црева. Наука се и даље бави тиме који пробиотик је најбољи за решавање одређених здравствених проблема.

Неки од најчешћих проблема на које делују позитивно су:
- Синдром иритабилног црева (ИБС)
- Улцерозни колитис и Кронова болест
- Инфективна дијареја (узрокована вирусима, бактеријама или паразитима)
- Дијареја изазвана антибиотицима

Друга истраживања су показала да је пробиотик од користи и код:

- Екцема
- Уринарног и вагиналног здравља
- Алергија и прехлада
- Оралног здравља

Употреба пробиотика?
Пробиотици су суплементи (додаци исхрани), а не лекови. За козумирање пробиотика, најбоље је консултовати се са својим лекаром. Иако је конзумација пробиотика за највећи број људи сигурна и безопасна, постоји једна група пацијената који би требало да избегавају његову конзумацију.

На тржишту постоје пробиотици за бебе и одрасле, с тим што ће количина за конзумацију зависити од узраста.

Од нежељених ефеката, који су заиста ретки, може се јавити узнемирени стомак, дијареја, гасови и надутост и то унутар првих неколико дана од почетка узимања суплемента. Ретке су, али постоје и алергијске реакције на пробиотик. Појавом било ког од симптома који су наведени, престаните са конзумацијом пробиотика и консултујте се са својим лекаром.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 25.12.2023.