1 2 3 4 5

ВестиМерење крвног притиска је неопходно

Светски дан хипертензије обележава се у мају, а такође ове године мај је проглашен за месец мерења крвног притиска са циљем да се апелује на грађане да мере крвни притисак, јер се на једноставан начин поставља дијагноза и уколко је потребно даје терапија.
Најмасовнија незаразна болест у свету и код нас је артеријска хипертенизија односно повишен крвни притисак. Нажалост то је први разлог укупне смртности у нашој популацији са својим компликацијама.

„Код нас у Србији око 50 посто људи који имау повишен крвни притисак не зна да има повишен крвни притисак, самим тим се и не лече и изложени су свим компликацијама. Само 15 посто хипертоничара у Србији је адекватно лечено. Dо скоро 90 процената се не лечи, а дијагноза повишеног крвног притиска је тако лако доступна, обично мерење крвног притиска", рекао је др Станислав Милошевић кардиолог и начелник интернистичког блока Опште болнице Панчево.

„Без обзира на године потребно је бар једном месечно измерити крвни притисак . Такође и изабрани лекари треба сваку посету пацијента, без обзира због којих тегоба долазе, да мере крвни притисак", напомиње доктор Станислав Милошевић и додаје да је после превентивних прегледа који су рађени у целој Србији чак петнаест пацијента послато у пријемну амбуланту.

„То су пацијенти са озбиљним променама на ЕКГ-у и високих вредности крвног притиска, повишених вредности гликемије, а да нису знали за све то. Морамо прво да бринемо сами од себи. Начин живота мора да се прилагоди, физичка активност да редукује телесну тежину, да се престане са пушењем, да избегава алкохол и стрес. Тек онда код свог изабраног лекара како бисте добили адекватну терапију", рекао је др Станислав Милошевић кардиолог и начелник интернистичког блока Опште болнице Панчево.

„Нажалост, раније је било: Он је млад није му ништа. Сада су се године када настају озбиљна кардиоваскуларна обољења значајно спустиле. Појавила се и нова генерација лекова за снижавање крвног притиска где се у једном леку налазе три компоненте и показало се да ови лекови много боље регулишу крвни притисак". Посебан акценат доктор Станислав Милошевић је ставио на млађе људе: „Чак и пре тридесете године да мере притисак јер због лошег начина живота, недовољно сна, коришћења енергетских пића, акохола, брзе хране. Чак и млађи имају високе вредности крвног притиска и долази до развоја најтежих компликација међу којима је инфаркт или мождани удар".

Прилог можете погледати ОВДЕРТВ Панчево
24.5.2024.
Општа Болница Панчево