1 2 3 4 5

ВестиПријапизам

Пријапизам је изненадна, непровоцирана, нежељена болна ерекција која траје дуже од неколико сати. Разлог ерекције је пуњење кавернозних тела (исто као и у нормалној ерекцији), али постоји препрека у протоку крви у венском систему или промене на артеријама, па не долази до пражњења кавернозних тела. То је акутно обољење које захтева хитну уролошку интервенцију.

Узрок настанка
Пријапизам је у већини случајева непознатог узрока, али се јавља и код болесника оболелих од леукемије, анемије српастих ћелија, приликом узимања различитих лекова, уз болести периферног и централног нервног система, повреде кичме, локални, механички узроци - упале, повреде, сарком пениса или секундарне метастазе удаљених тумора. У категорији лекова два су главна кривца: први - ињекције које се дају у пенис у сврху лечења одређених облика импотенције понекад узрокују пријапизам, али ово се обично догоди кад мушкарац на своју руку одлучи повећати дозу лека у ињекцији; други - неки психијатријски лекови, као нпр. антидепресиви понекад узрокују пријапизам, а механизам којим то раде је непознат.

Пријапизам је резултат онемогућеног венског одвода из пениса, без обзира на узрок. Повећана количина крви која је ушла у пенис не може изаћи. Како у пенису постоји врло мало места за циркулацију крви, након одређеног времена стајања, крв ствара кисела једињења и губи кисеоник. Без кисиеоника се црвена крвна зрнца укоче и губе способност "гурања" и изласка из пениса.

Клиничка слика
Јавља се тврда ерекција која је ограничена на кавернозна тела пениса, док су главић и кавернозна тела мокраћне цеви мекани. Један до два сата касније јављају се у пенису болови, болна ерекција може трајати различито, чак и по неколико недеља ако се не примени одговарајуће лечење. Ако то стање траје дуже време, настају везивне промене и губитак еластичности, што узрокује немогућност ерекције и импотенцију као касну последицу.

Лечење
Хитно се изврши пункција кавернозних тела и испразни крв из њих.

Операциони захвати: спајање вене сафене са кавернозним телима пениса ("Grayhackova" операција), обострана пункција (убадање иглом с обе стране пениса) по Винтеру данас се сматра најбољом методом у лечењу пријапизма. Тим се поступком одводи крвни застој из кавернозних тела пениса. Пункцијом се брзо отклањају болне ерекције. Ако је пункција учињена убрзо после појаве пријапизма, очувана је способност ерекције и нема импотенције.

Конзервативно лечење: седативи, аналгетици, спинална блокада, лекови против згрушавања крви и локално испирање сунђерастих тела хепарином може код неких болесника решити болну ерекцију, али често остаје импотенција. Пријапизам настао због анемије српастих ћелија обично се лечи трансфузијом крви.

Извор: стетоскоп.инфо
Датум: 19.10.2022.