1 2 3 4 5

ВестиПЕРИАРТРИТИС КОЛЕНА

Перартритис је заједнички назив за све промене које се одигравају на структурама око зглобова и односи се на обољења зглобне капсуле, бурзи, мишићних тетива, њихових омотача, мишићних и лигаментарних припоја за кости и фасција.

Узрок настанка
Периартритис најчешће настаје после микротраума и статичких поремећаја.

Клиничка слика
У клиничкој слици доминира бол у пределу колена који се потенцира при неким покретима и отежава ход, као и појава ограниченог отока који потиче од захваћених бурзи. Најчешће оболева ентеза pes anserinusa на унутрашњој страни тибије, непосредно испод коленог зглоба. Од тридесетак бурзи које се налазе у пределу колена, од клиничког значаја су супра и препателарна и инфрапателарна бурза. Поплитеалне бурзе које комуницирају са зглобном шупљином називају се Бакерове цисте.

Дијагноза
За дијагностику, осим анамнезе и клиничког прегледа, користимо се и лабораторијскум налазима, рендгенографијом, ултразвуком и магнетном резонанцом.

Лечење
Лечење свих ових периартикуларних промена се састоји од локалног убризгавања гликокортикоида и физикалних процедура са применом аналгетика. Из Бакерове цисте се садржај уклања пункцијом, а ретко се приступа хируршком уклањању цисте.

Извор: стетоскоп.инфо
датум: 11.1.2023.