1 2 3 4 5

ВестиАкутна упала гуштераче (Pancreatitis acuta)

Акутни панкреатитис је акутно, хемијско, ензимско запаљење панкреаса, током ког може доћи до самоварења односно разарања панкреаса и масног ткива активираним ензимима.

Најчешће оболевају гојазни мушкарци средњег животног доба, између 40. и 60. године. За настанак панкреатитиса могу бити одговорни многи фактори: болести жучних путева, унос повећане количине алкохола или масне хране, метаболички поремећаји, инфекције, изазван лековима, мада се некада и не може утврдити узрок настанка. Најчешћи механизам настанка, услед постојања камена у жучном путу, жуч продре у панкреасне канале због немогућности отицања у дванаестопалачно црево где активира панкреасне сокове који разарају панкреасно ткиво.

Постоје три облика панкреатитиса:

1.Pancreatitis acuta serosa-панкреас је отечен, тврд, присутна серозна течност у трбуху из које се могу изоловати ензими.

2.Pancreatitis acuta necrosa haemorrhagica-постоје некротична жаришта у панкреасу уз присутно крварење у трбуху. Уколико се не лечи, развија се токсични шок и често долази до смрти.

3.Pancreatitis chronica-неповратно запаљенско обољење. Настаје тј. наставља се након акутне упале панкреаса.

Симптоми:

У клиничкој слици доминира јак, изненадан бол у епигастријуму који се шири ка леђима, у појасу са обе стране, попут „стезања каиша“. Бол је праћен мучнином и повраћањем, убрзаним срчаним радом, температуром.Може се јавити у почетку и метеоризам, жутица. Најчешће се сазнаје да су симптоми уследили након обилног, масног оброка или уноса алкохола.

Дијагноза:

Поставља се на основу разговора са пацијентом, клиничког прегледа, симптома, лабораторијских налаза (панкреасни ензими-амилаза и липаза су повишени у крви некада и три пута у односу на горњу границу), налаза ултразвука, скенера.

Лечење:

Лечење је болничко. Заснива се на праћењу болесника, повећаном уносу инфузионих раствора због великог губитка течности и протеина, давању антибиотика, електролита, аналгетика. Обуставља се унос хране на уста. Неопходно је стабилизовати опште стање пацијента и санирати упалу, одложити оперативно лечење. Оперативно лечење обухвата испирање трбушне дупље, отклањање каменчића ако су они разлог упали, или се одстрањује део панкреаса.

Битно је напоменути да до данас није откривена специфична терапија у лечењу ове болести, односно, не постоји конкретан лек који утиче на смањење упале. Саветује се дијететски режим исхране-максимално смањити унос масти и уља, јести немасно барено или печено месо, забрањује се пржена храна, алкохол. Дозвољено је јести немасне сиреве и обрано млеко; чај, кафа (без кофеина), нискокалоричне десерте, немасне супе, повећати унос поврћа и воћа као и унос течности.

Текст на основу извора преуредила медицинска сестра Нина Мирчић

Извори:

„Хирургија са негом 2“ Комљеновић, Завод за уџбенике Београд