1 2 3 4 5

ВестиШТА СВЕ ТРЕБА ДА ЗНАМО О САЛМОНЕЛИ?

Салмонела је род бактерија. Постоји више подела ове бактерије, а због места на ком „живе“ спадају у групу патогених цревних бактерија. Од њих добијамо обољење које се назива салмонелоза, које често називамо по њеном узрочнику – салмонели. Иако се најчешће дешава да тегобе изазване овом бактеријом прођу за до седам дана, салмонела може да изазове озбиљне проблеме у организму, те је много боље да преузмемо све кораке како бисмо је избегли.

Како се преноси салмонела?
Природни резервоар и извор заразе су домаће животиње и птице. Ипак, најчешћи начин на који уносимо ову бактерију је преко хране. Неадекватна термичка обрада намирница заражених салмонелом сигуран је начин да ћемо добити салмонелозу.
Ипак, салмонела се не преноси само путем конзумирања заражене хране. Салмонела се преноси и са особе на особу. Уколико је неко, као клицоноша, био заражен салмонелом или је у физичком контакту са зараженом храном, на тај начин такође може пренети ову бактерију. Салмонела се може наћи у пресном месу, живинском најшешће, јајима, млеку, млечним производима, риби морским плодовима и тако даље. Такође, треба обратити пажњу како се месо или друге намирнице перу пре термичке обраде, јер та вода може доспети на све околне предмете и тако можемо добити заразу.
Јаја су чест узрок заразе салмонелом. Често храна која делује свеже може садржати салмонелу. Присуство салмонеле се не препознаје по мирису, боји и зато је термичка обрада хране јако битна. Собна температура погодује развоју ове бактерије, али је температура од 55°C убија за 30 минута. Самонела се не уништава замрзавањем, али ће ниска температура спречити њено ширење. Једино термичком обрадом хране можемо уништити салмонелу.

Симптоми салмонеле
Уколико сте на неки начин унели ову бактерију у организам, симптоми ће се обично развити за од 8 до 72 сата, а ти симптоми су:
- Диареја
- Мучнина
- Повраћање
- Грчеви у стомаку
- Грозница
- Температура
- Главобоља
- Крв у столици

Није нужно имати све горе поменуте симптоме уколико дође до заразе овом бактеријом. Код већине људи опоравак траје неколико дана и нема никаквих последица. Једино о чему обавезно треба водити рачуна јесте дехидратација, те је битно често уносити течност. Посебно треба водити рачуна уколико се дете или трудница заразе салмонелом, јер је дехидратација код њих бржа. Свакако, неке бактерије рода салмонеле нису ни мало безазлене и веома је важно да предузмемо све мере како бисмо избегли тровање.

Врсте (облици) салмонеле
У зависности од врсте бактерије, болести се могу сврстати у 3 основне групе:
• ентероколитиси (салмонелозе у ужем смислу речи, токсиинфекције) – најучесталији облик. Обично су узроковани салмонелом „enteritidis" и салмонелом „typhimurium". Болест се карактерише проблемима са дигестивним трактом, а бацили не продиру у крв.
• септикемије са фокалним инфекцијама (остеомијелитис, менингитис, пнеумонија, апсцеси појединих органа) – најчешћи изазивач је салмонела choleraesuis, ређе се изолују и друге врсте салмонела. После оралне инфекције, бактерије одмах продиру у крв и поједине органе, где изазивају жаришне инфекције.
• ентеричне (тифоидне) грознице – изазивачи су салмонела тyпхи и салмонела паратyпхи. Трбушни тифус је најтеже обољење од свих салмонелоза.

Лечење салмонеле
Салмонела се утврђује анализом столице. Као што је поменуто, најчешћи облик салмонелозе пролази кроз неколико дана и битно је надокнадити изгубљену течност и електролите. У току боловања битно је прилагодити дијету, те се тако препоручују: чај од нане, камилице, минерална вода, слана супа, јогурт, посно месо, запечен кромпир, итд. Теже заразе ове бактерије захтевају хоспитализацију. Лечење салмонеле антибиотиком није препоручљиво. Таква терапија спроводи се само код одређених врста салмонеле и под наџором лекара.

Превенција салмонеле
Кључне ставке које морамо предузети у циљу превенције деловања ове бактерије јесу хигијена и термичка обрада хране. Како нам људи, као клицоноше, такође могу пренети ову бактерију, битно је добро одржавати личну хигијену и истаћи прање руку након употребе тоалета. Контаминирана вода такође може проширити салмонелу, те се она може добити и од воћа и поврћа, ако је било изражено овој бактерији. Ипак, како је најучесталији облик заразе путем живинског меса, јаја, млека (често у посластицама) битна је правилна термичка обрада како бисмо избегли све тегобе и проблеме које носи ова бактерија.

Извор: стетоскоп.инфо датум: 2.1.2023.