1 2 3 4 5

ВестиУ Општу болницу Панчево стигла и два нова колоноскопа

Захваљујући новцу који је обезбеђен из Покрајинског секретаријата за здравство, преко 15 милиона динара за набавку медицинске опреме (уређај за оптичку кохерентну томографију ОЦТ, колоноскоп са пумпом за испирање, два дефибрилатора, електрични моторни систем за ортопедску операциону салу са додацима за артопластику и трауму малих и великих костију, као и два нова колоноскопа), поново је обновљена неопходна опрема за панчевачку болницу. Лекари већ обављају прегледе на новим апаратима, који пружају бољу дијагностику али ће омогућити и пријем већег броја пацијента.

Решењем о додели средстава прикупљених по основу одлагања кривичног гоњења , који је донела Влада, Општој болници Панчево су опредељена и средства за набавку колоноскопа у износу од 2.436.140,00 динара.

Због великог броја прегледа често се кварио колоноскоп у Општој болници. Када је у функцији био један колоноскоп лекари су морали да праве паузу док се стерилишу инструменти, па су пацијенти морали да чекају између сваког прегледа.

Од рака дебелог црева може да оболи практично свако, али се он најчешће јавља код људи између 50 и 74 године старости у оба пола. Болест се дуго развија без видљивих тегоба. Када се знаци појаве, болест је већ узнапредовала. Најчешћи симптоми рака дебелог црева су: крварење у столици,промене у пражњењу црева, болови у трбуху, малокрвност, губитак телесне тежине. Зато је важно да се раде скрининг прегледи и колоноскопија, ако лекар препоручи, како не би дошло до развоја болести.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор:РТВ Панчево, 17. септембар 2020. године