1 2 3 4 5

ВестиУ Панчеву урађена прва операција бутне кости у Србији

У панчевакој болници на одељењу ортопедије Опште болнице Панчево урађена је прва операција у Србији бутне кости, са уградњом клина, који омогућава шири аспект збрињавања повреде.

После операције пацијент устаје за неколко дана док је раније могао да стане на ногу тек после три месеца.

Сваке године на Одељењу ортопедије уради се преко 160 операција бутне кости. Почетком недеље оперисан је пацијент на коме је први пут уграђен клин за збрињавање прелома бутне кости. Захваљући оваквој хирушкој интервенцији и његов опоравак ће бити много бржи него што је то било раније.

Начелник Одељења ортопедије др Михајло Митровић рекао је да је по први пут урађена операција једне врсте интрамедуалног клина, односно клина за збрињавање прелома бутне кости.

„Ми смо до сада то радили али постоје различите врсте клинова. По први пут уграђен је клин који нам даје шири опсег збрињавања повреда. Можемо боље да се прилагодимо врсти прелома, односно пацијенту, јер тај клин то омогућава. До сада смо уграђивали клин који нам је давао само једну могућност фиксације, сада имамо веће могућности. На Одељењу ортопедије раде се и компликоване операције карлице а то су једине повреде у ортопедији које угрожавају живот пацијента где је потребна хитна хирушка интервенција. Често су то повреде задобијене у саобраћајним незгодама или падови са великих висина.То су јако захтевне операције, дуго трају. А за две године смо урадили десет операција“, изјавио је др Михајло Митровић.

Све повреде бутне кости збрињавају се у панчевачкој болници. Захваљући новим технологијама, опоравак пацијента је бржи и веома брзо се враћа својим уобичајеним активностима.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 27.12.2019.