1 2 3 4 5

ВестиИнформације о корона вирусу „COVID-19"

Светска здравствена организација (СЗО) је добила информације о избијању епидемије упале плућа непознатог порекла у граду Вухану, у Кини, 31. децембра 2019. године.
Кинеске власти су идентификовале нови коронавирус 7. јануара 2020. године и вирус је привремено назван 2019-nCoV, да би 11. фебруара болест изазвана овим вирусом названа Коронавирус 2019, или „COVID-19".

Генерални директор СЗО је прогласио ову епидемију за јавноздравствену претњу од међународног значаја (Public Health Emergency of International Concern) 30. јануара 2020. године.

Шта значи „нови коронавирус”?
Коронавируси (COV) представљају велику породицу вируса који изазивају болести које се крећу у опсегу од обичне прехладе до озбиљних обољења као што су: Блискоисточни респираторни синдром (Middle East Respiratory Syndrome - MERS-CoV) и Тешки акутни респираторни синдром (Severe Acute Respiratory Syndrome - SARS-CoV). „COVID-19" је обољење изазвано новим коронавирусом.

Порекло вируса
Пре него што је прешао на људе, овај вирус је највероватније потекао од животиња. Многи рани случајеви заразе новим корона вирусом повезани су са отвореном пијацом живих и мртвих дивљих и домаћих животиња у Вухану у Кини.

Како се можемо заразити новим коронавирусом?
Могући путеви преношења новог коронавируса су:

- Директним контактом са зараженом особом
Међу особама које су у блиском контакту на удаљености мањој од 2 м.

- Преко капљица из дисајних органа које настају при кијању, кашљању или дисању.
Индиректно, контактом са различитим предметима или површинама на којима вирус може да преживи веома кратак период
- Особа се може заразити новим коронавирусом додиривањем површина или предмета свеже контаминираним секретима дисајних органа инфициране особе, на којима се налази вирус, а потом додиривања уста, носа, очију.

- Људи који примају пошиљке из подручја у којима је регистровано оболевање од новог корона вируса нису у ризику од инфекције. Период инкубације овог обољења (време од настанка инфекције до појаве првих симптома болести), на основу тренутних информација, може бити до 14 дана.

Тежина обољења
Код већине особа које су заражене овим вирусом развија се благо респираторно обољење, док се у 15% случајева развија тешка форма болести са компликацијама као што су упала плућа, респираторна инсуфијенција и у неким случајевима смртни исход.
Најновији подаци указују на то да смртност повезана са овим вирусом износи 2%.

Знаци и симптоми
Симптоми обољења „COVID-19" изазваног новим корона вирусом обухватају повишену телесну температуру и кашаљ. У озбиљнијим случајевима, вирус може изазвати упалу плућа па чак довести и до смртног исхода. Старије особе и особе које имају неко хронично обољење, као што је шећерна болест или болести срца и крвних судова, осетљивије су на развијање тежег облика болести.

У Републици Србији је до 18 часова 12. марта 2020. године регистровано укупно 24 потврђених случајева „COVID-19".
До 18 часова 12. марта 2020. године, у националној референтној лабораторији Института Торлак тестирано је укупно 185 особа које су испуњавале критеријуме дефиниције случаја.
Од последњег извештаја до 18 часова, 12.03.2020. године тестирани су узорци 25 особа од којих је 5 позитивних и 20 негативних на нови корона вирус.
Од 24. фебруара 2020. године у Републици Србији се примењују кориговани алгоритми за поступање сходно развоју епидемиолошке ситуације у свету, посебно у Италији, као и на основу до сада стечених сазнања о карактеристикама инфекције и узрочника.

У свету је пријављено укупно 125.518 оболелих од инфекције изазване новим коронавирусом (ЦОВИД-19), укључујући 4617 смртних исхода. Случајеви ЦОВИД-19 су регистровани у укупно 111 земаља и на једном броду укотвљеном у луци Јокохама у Јапану.
У Европи су регистрована 22.934 потврђена случаја инфекције новим коронавирусом и 951 смртни исход (827 у Италији, 48 у Француској, 47 у Шпанији, шест у Уједињеном Краљевству, пет у Холандији, четири у Швајцарској, по три у Немачкој, Белгији и Сан Марину, по један у Албанији, Бугарској, Грчкој, Ирској и Шведској).

За ближе информације контактирајте:
Министарство здравља 064 8945 235
Путнике који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, молимо да се јаве телефоном на овај број.
Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” 011 2684 566 или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

Телефони кол центра на територији Аутономне Покрајине Војводине могу да добију информације у вези корона вируса „COVID-19" су:

1. Институт за јавно здравље Војводине, Нови Сад 064/8028894 и 064/8028895
2. Завод за јавно здравље Панчево 064/8869721 и 066/8666836
3. Завод за јавно здравље Собор 062/1956866
4. Завод за јавно здравље Сремска Митровица 065/8092911 и 064/8092938
5. Завод за јавно здравље Суботица 065/1009276
6. Завод за јавно здравље Кикинда 062/8833841 и 062/8833877
7. Завод за јавно здравље Зрењанин 069/2101102

Како би умањили ризик о зарази следимо упутства која можете видети ОВДЕ

Грађанима Републике Србије се саветује да одложе планирана путовања у сва подручја у којима се региструје интензивна трансмисија вируса „SARS-CoV-2" због могућег ризика од заражавања новим корона вирусом.
Уколико путују у подручја интензивне трансмисије, препоручује се придржавање следећих мера:
- избегавање контакта са особама које имају знаке инфекције органа за дисање (кашаљ, кијање, цурење носа, повишена температура);
- избегавање масовних окупљања и боравка у простору где се налази велики број особа;
- појачана и честа хигијена руку (прање водом и сапуном најмање 20 секунди, или ако то није могуће, коришћење алкохолних гелова за дезинфекцију руку, нарочито након контакта са оболелим особама или боравка у потенцијално угроженом подручју;
- може се препоручити ношење маски преко уста и носа уколико се борави у простору где су масовна окупљања (аеродроми, железничке и аутобуске станице, градски и међуградски превоз и сл);
- придржавање мера заштите од преношења инфекције код свих особа које осете симптоме инфекције органа за дисање (респираторна хигијена – одржавање одстојања од других особа, покривање уста и носа приликом кашљања или кијања папирним марамицама или рукавом у прегибу лакта, често прање руку);
- избегавање контакта са живим или мртвим дивљим или домаћим животињама.

Грађанима Републике Србије и другим путницима који долазе из подручја интензивне трансмисије вируса и других подручја у којима су могли бити изложени инфекцији новим корона вирусом саветујемо да се држе упутстава.

Информације преузете са:
http://www.batut.org.rs/
Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут"