1 2 3 4 5

ВестиНови кардиолошки ултразвучни апрат стигао у Општу болницу Панчево

Апарат најновије генерације ултразвук срца стигао је у Општу боницу Панчево и он ће унапредити постојећу дијагностику и омогућити да се открију поједине кардиолошке болести које се ултразвучним апаратима старије генерације нису били видљиви и пацијенти су упућивани у друге здравствене установе. Општа болница Панчево једна је од ретких у Србији у коју је стигао овакав кардиолошки ултразвук захваљујући новцу који је обезбеђен из Покрајинског секретеријата за здравство и Министарства здравља али и такође врло је важно да менаџмент болнице препозна значај овог ултразвука за пацијенте Јужно-банатског округа који се лече у Општој болници Панчево.

„У чему је предност овог нашег апрата, сем тога што постојећу идајгностику унапређује. Боља је резолуција, боље су слике али поред тога омогућује да се уведу неке нове дијагностичке методе у кардиоваскуларној дијагностици. Једно од главних ствари то је стрес ехо тест. Знате да постоји један уобичајен класичан тест оптерећења када наши пацијенти трче на траци који пре свега омогућује дијагностику коронарне болести, односно показује да ли је потреба за упућивање на коронарографију. Али тај тест има значајно ограничење јер код наших старијијих пацијената који не могу да трче и ходају на траци, код пацијената који имају проблема за ходањем због обољења кукова или друго, онда велика група пацијената која има блокове грана, често блок леве гране ту постоје хронично измењени ЕКГ-ови где тај тест класичан није довољно дијагностички поуздан. Овај наш апарат омогућава нову методу, стрес ехо тест где ћемо и таквим пацијентима успети да дијагностификујемо да ли постоји потреба за инванзивном дијагностиком односно коронарографијом.“ , рекао је др Станислав Милошевић кардиолог и начелник Интерног одељeња Опште болнице Панчево.

Опремљен је и нов кабинет у коме се налази ултразвук срца, уз апарат је купљена и сонда уз помоћ које се може уласком у једњак и видети промене на срцу које се не виде класичним ултразвучним апаратом.

„Када се уђе унутра можемо много боље неке дијагнозе да поставимо које се не могу утврдити класичним трансторакалним ултразвуком. То је нарочито битно код велике групе пацијената који имају вештачке залистке који не могу да се довољно добро визуализују обичним ултразвуком, затим код различитих обољења залистака нпр. код сумње на инфективини миокардитис, затим код сумње на дисекцију односно пуцање аорте што је врло ургентна и животно угрожавајућа где се мора хитно интервенисати, а ово нам омогућава да поставимо ту дијагнозу. Код уочавања различитих тромбова у срчаним шупљинама или код присуства различитих туморских маса, промена где обичан ултразвук не може са сигурношћу описати те промене", рекао је др Станислав Милошевић кардиолог и начелник Интерног одељeња Опште болнице Панчево.

Наши кардиолози већ раде прегледе на новом ултразвучном апарату. Што се тиче прегледа сондом, када се уласком у једњак види срце за то почиње обука у Општој болници Панчево. Долазиће професорка др Зорица Младеновић са ВМА који је експерт за овај тип апарата и ову врсту дијагностике. Обучаваће наше лекаре који ће на новом кардиолошком ултразвучном апарату прегледати пацијенте који чека на овакву врсту дијагностике.

Прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево

датум: 20.10.2022.