1 2 3 4 5

ВестиШта је деформација носне преграде (носног септума)?

Деформација носне преграде је поремећај положаја преграде која дели носну шупљину на два дела.
Деца нормално имају носну преграду на средини носног ходника, међутим, код људи у одраслој доби настаје мања, или већа деформација. Обично долази до појаве нагињања носне преграде на једну страну, или деформације у облику слова С што узрокује све симптоме. Тачан узрок девијација носне преграде није познат. Носна преграда је зид који дели носну шупљину у два дела. Носна шупљина и преграда, обложени су носном слузокожом. Према времену настанка, деформација носне преграде може бити урођена, или стечена.

Стечена најчешће настаје због ударца, или пада на нос, а врло ретко због болести у носној шупљини. Повреда често настаје крајем прве и у другој години живота када дете учи да хода и нестабилно је у ходу. Често је једини симптом благо крварење из носа па се деформација не уочи на време. Носна преграда може се деформисати и током порођаја, када глава пролази кроз уски порођајни канал.
Према облику, преграда је најчешће деформисана у облику слова 'С', а честе су деформације у облику гребена, избочине, неравнине и задебљања.

Који су симптоми деформације носне преграде?
Деформација носне преграде узрокује углавном симптоме везано за дисање од којих је најважније отежано дисање на нос. На супротној страни од искривљене преграде, задебљава зид носне шупљине, па дисање постаје отежано на обе стране. Деформација може узроковати понављане упале синуса. Неправилна струја ваздуха у носу иритира носну слузокожу, па настаје стална упала и секреција.
Деформација може пореметити проходност Еустахијеве тубе, која повезује ждрело и ухо, а могуће последице тога су наглувост и прираслице у средњем уху.
Због наведеног, болесници често дишу на уста, а дугогодишње дисање на уста узрокује често хронични бронхитис и постоји предиспозиција за респираторне инфекције.
Међутим, могуће је да деформација, чак и ако је јаче изражена, не узрокује никакве симптоме..

Како се поставља дијагноза деформације носне преграде?
Дијагноза деформације носног септума се поставља анамезом, тј разговором са пацијентом, узимајући у обзир све тегобе које се јављају. Дефинитивна дијагноза се поставља риноскопијом (преглед унутрашњости носа), а риноманометрија (мерење притиска у носу указује на степен зачепљености).

Како се лечи деформација носне преграде?
Лечење деформације носног септума је хируршко.
Хируршка интервенција је неопходна ако постоје симптоми: упале синуса, главобоља, секреција, хроничне упале грла и доњих дисајних путева, отежано дисање на но које захтева дисање на уста. Након операције обавезно је постављање тампона у нос. Тампони се из носа одстрањују након 5-6 дана. После операције постоји оток носне шупљине који се третира капима за нос. Успех операције је веома висок.

Извор: "simptomi.rs"